Farliga situationer för människorna

The Lost world: Jurassic Park

TV

En besvikelse, jämfört med ettan. I stort sett samma film som ”Jurassic Park”, men en ny ö, delvis nya människor och lite häftigare effekter.

Men historien är ingenting. Bara en ursäkt för att än en gång sammanföra människor och T-Rex.

Och det räcker inte.

Ur svensk synvinkel är det underhållande med Peter Stormare som den elake jägaren Dieter Stark. När han kommer ifrån resten av jaktsällskapet och jagas av mini-dinosaurier utbrister han i ett ”helvetes jävlar”.

Mycket mer finns inte att le åt.

Den första filmen, och i synnerhet första romanen, hade en diskussion om vådan av att leka med genteknik. Att rubba balansen i naturen.

Här finns ingenting sådant, bara mer eller mindre krystade försök att försätta människor i farliga situationer.

Och visst är det spännande när några av huvudpersonerna stängs in i en husvagn som knuffas mot ett stup av två förbannade T-Rex.

Steven Spielberg är en duktig hantverkare och kramar högsta möjliga nagelbitareffekt ur en sådan scen.

Sedan kom det en del III som var lite mer underhållande. (1997)

TV 3 21.00

Bad girls

Västernfilmer med vanliga klyschor, fast det är fyra tjejer i huvudrollerna.

Madeleine Stowe, Andie MacDowell, Drew Barrymore och Mary Stuart Masterson ser mer ut som modeller på fotojobb än prostituerade på flykt.

En stilig picknick.

Det börjar med bråk på en bordell, och en av kvinnorna grips när hon ska skydda en annan. Så småningom är kvinnorna på väg tillsammans med en manlig bekant. Vem kan de lita på? Varandra?

Dermot Mulroney, James Russo och Robert Loggia har stora manliga roller.

Det har gjorts några få försök att hålla liv i västerngenren under senare år, och Clint Eastwoods ”De skoningslösa” är en mycket, mycket bättre film som delvis rör sig kring samma ämnen. Men ”Bad girls” har bara trötta klyschor att erbjuda, och blir inte särskilt spännande eller gripande. (1994)

TV 4 21.00

Magnolia

Tom Cruise och Julianne Moore i snyggt flätat drama. Det börjar med slumpen. Några bisarra historier ur det förflutna där ödet gav ett mönster och sammanhang åt händelser. Det slutar med ett skyfall av mytologisk sort. Mellan dessa två bokstöd har Paul Thomas Anderson lagt ut sina berättelser. (1999)

TV 1000 Cinema 21.00