Trendiga gangsters

Bonnie och Clyde

TV

Stilbildande gangsterfilm med Warren Beatty och Faye Dunaway som rånare på 1930-talet. Historia med verklighetsbakgrund, gjord med en sorts lakonisk humor trots våldet. Gene Hackman fick genombrott i biroll. Även komikern Gene Wilder är med i en tidig roll, före ”Det våras för Hitler”.

Och filmen fick många efterföljare. Det blev lite trendigt med gangsterfilmer igen.

Trots en motig början. Den franske regissören François Truffaut läste manuset och uppmanade Warren Beatty att göra filmen, men denne fick kämpa mot filmbolaget. Warnercheferna hatade filmen även när den var klar. Den sågades av de flesta amerikanska kritiker och försvann snabbt från biograferna.

Men den levde kvar, och till sist blev den en succé även i USA när den fick nypremiär. Det blev 10 Oscarsnomineringar och ”Bonnie and Clyde” gav en skjuts i karriären både åt folk framför och bakom kameran. Kläderna skapade mode. Musiken blev populär.

Så var det på 1960-talet.

Regissören Arthur Penn gjorde även filmer som ”Billy the kid”, ”Alices restaurant”, ”Little big man” och ”Fyra vänner”. (Bonnie and Clyde, 1967 /rek 15)

SVT 2 22.40

Räkna de lyckliga stunderna blott

Svenskt drama om kärlek över klassgränserna. Den här historien om mannen av börd och kvinnan av folket utspelar sig i slutet av 1800-talet.

Den gamle juristen Victor Branzell (Arnold Sjöstrand) har en sonson, Alf (Curt Masreliez), som har förälskat sig i en expedit i en handskaffär, Lilian (Anita Björk).

Men hon accepteras inte i hans kretsar och för att få ordning på sina tankar och känslor möter han farfar Victor, som har en sedelärande historia att berätta. Den handlar om hans egen bakgrund i Stockholm. Och om hur han träffar Annemarie (Sonja Wigert), piga hos en änka, vars son (Yngve Nordwall) är förälskad i henne.

Men Victor blir också kär, känslorna är besvarade, vilket leder till att Annemarie får sparken och åker ut på gatan.

Samtidigt jobbar Victors föräldrar på att han ska gifta sig med någon i sin egen klass. En kvinna, Harriet (Barbro Ribbing), är redan utsedd som tilltänkt hustru och bådas föräldrar arrangerar så att de hamnar i London.

Filmen bygger på noveller av Guy de Maupassant, försvenskade av Arne Mattsson. Den fick ett hyggligt mottagande vid premiären. (1944)

SVT 1 14.10

eXistenZ

Välgjord science fiction med parallella världar. Mångsidige Jude Law (A I) har huvudrollen mot Jennifer Jason Leigh som konstruerat ett farligt dataspel. Regisserad av David Cronenberg. (1999)

TV 1000 Cinema 23.00