En svensk Robin Hood

Harald Handfaste

TV

Svensk äventyrsfilm i 1400-talsmiljö, mest för yngre. Harald Handfaste (George Fant) är en slags svensk Robin Hood som härjar i Kolmårdens skogar i Östergötland. Han lever med en grupp fredlösa.

Tillsammans trotsar de fogden von Dotzen (Georg Rydeberg) som står i spetsen för det skräckvälde som råder i området.

von Dotzen är förälskad i en storbondes dotter (Elsie Albiin), men hon har bara ögon för hjälten Harald Handfaste. Thor Modéen spelar den starke Björnram.

Serien, med just underrubriken ”En svensk Robin Hood”, tecknades av signaturen ”Bovil” (riktigt namn Bo Vilson) och författades av Arne Bornebusch.

Den publicerades i ungefär ett och ett halvt år 1946–1947 i Året Runt.

Ett äventyr gjort med små resurser och klen fantasi, sevärt mest som tidsbild. (1947)

SVT 1 14.45

Schakalen

Originalfilmen från 1973, efter Frederick Forsyths bestseller, skildrade på ett mycket spännande sätt hur en yrkesmördare (Edward Fox) planerade att mörda Frankrikes president Charles de Gaulle.

Den nya filmen har väldigt lite med boken/originalfilmen att göra. Bruce Willis är Schakalen som får i uppdrag att mörda FBI:s chef. En FBI-agent (Sidney Poitier), en rysk säkerhetspolis (Diane Venora) och en fängslad terrorist (Richard Gere) leder jakten på yrkesmördaren.

Men filmen tappar greppet direkt i samband med att Schakalen färdas kors och tvärs i världen för att lura eventuella skuggor.

Bruce Willis byter peruk väldigt ofta, och resultatet blir mest skrattretande.

Först mot slutet blir den brutala historien lite engagerande, för att de inblandade har privata historier med varandra att avsluta.

Men då har vi närmast bevittnat en orgie i ologiska händelser. (The Jackal, 1997/rek 15)

TV 3 21.00

Borta med vinden

En av de stora filmklassikerna, tvålopera långt innan uttrycket var uppfunnet. Med eviga kärleksslitningar mellan Vivien Leigh, Clark Gable, Leslie Howard och Olivia de Havilland. Stor dramatik, påfrestande hjältinna. (Gone with the wind, 1939)

TCM 22.00

ARTIKELN HANDLAR OM