Stress ledde till ansiktsförlamning

Helena sjukskriven efter "Farmen"-inspelningen

1 av 2 | Foto: SVEN-OLOF ENGLUND
"INGEN HAR FRÅGAT HUR JAG MÅR" Helena Österman är sjukskriven efter en förlamning i hennes högra ansiktshalva. Och hon är besviken på TV 4: "Ingen har ringt och frågat hur jag mår".
TV

Helena Österman är sjukskriven för ansiktsförlamning.

Orsaken är stressen och turbulensen kring "Farmen".

- Vi ger TV 4 reklaminkomster och publicitet - men nu är vi helt bortglömda av dem, säger hon.

Helena Österman slogs ut ur "Farmen" under spektakulära former för två veckor sedan. I en våldsam tvekamp med Marie Forsberg drabbades hon av sprickor på revbenen som tvingade henne till sjukhusbesök.

Men det psykiska arbetet att ta sig ur dokusåpan har varit betydligt svårare.

Dagen efter att TV 4 sänt avsnittet där Helena åkte ut, förlamades plötsligt hennes högra ansiktshalva.

Kan inte känna smak

- Jag kan inte stänga ögonlocket ordentligt utan måste dra ner det med fingrarna. Jag har svårt att få i mig flytande föda eftersom den lätt rinner ut och jag kan inte känna smak på höger sida av tungan.

- Det känns ungefär som jag har fått en supertandläkarbedövning. Ansiktshalvan hänger helt enkelt inte med, säger Helena Österman.

Helenas läkare har konstaterat att ansiktsförlamningen är stressrelaterad.

Den senaste tiden har hon flyttat och drabbats av vissa problem i privatlivet. Men turbulensen och uppståndelsen kring hennes medverkan i "Farmen" har varit en avgörande faktor.

- Det kan nog ha varit droppen som fick bägaren att rinna över, säger Helena.

Att dagligen figurera i tv kombinerat med pressen att vara tillgänglig för pr-jobb åt TV 4 och intervjuer i media blev för mycket.

Helena är i dag halvtidssjukskriven från sitt jobb på en reklambyrå. Enligt läkarens prognos ska förlamningen släppa om 2-4 veckor. Helena är på bättringsvägen. Men besvikelsen mot TV 4 släpper inte lika lätt.

"Vi är bortglömda"

- Man känner sig lämnad vind för våg. Ingen har ringt och frågat hur jag mår trots all uppståndelse som varit.

- Vi ger dem reklaminkomster och publicitet, men nu är vi helt bortglömda, säger Helena Österman.

Under de fyra veckor som "Farmen" sänts har Aftonbladet fått flera samtal från "Farmen"-deltagare som mår dåligt. Samtalen har handlat om allt från besvikelse över klippningen av programmen till obehag över hur situationen på "Farmen" tillåtits spåra ur.

Fredrik Arefalk, projektledare för "Farmen", säger att TV 4 i största möjliga mån försöker pejla hur deltagarna mår. Samtliga deltagare har dessutom fått telefonnummer till programmets egen psykolog, producenterna samt kontaktpersoner på TV 4:s presstjänst.

- Vår ambition är naturligtvis att alla ska må bra. Det är viktigt för oss, säger han.

Dan Panas