"Hela familjen har gått bort"

Ulf Dohlsten om sin saknad efter vännerna i "Hem till byn"

1 av 2 | Foto: THOMAS JOHANSSON
starka känslor Flera av Ulf Dohlstens vänner har avlidit under arbetet med "Hem till byn". Därmed har de även försvunnit ur serien. Hans rollfigur "Lars-Erik" har mist hela sin familj. - Det känns sorgligt, de stod ju mig nära i verkligheten också, säger han.
TV

GÖTEBORG

"Hem till Byn"-stjärnan Ulf Dohlsten är förkrossad.

Under inspelningen har han förlorat flera av sina närmaste vänner.

- Det känns jäkligt sorgligt att hela min familj har gått bort, säger han.

Tv-serien "Hem till Byn" är ett av landets populäraste program. I 30 år har tittarna följt karaktärerna där skådespelaren Ulf Dohlstens roll Lars-Erik tillhör de populäraste.

- Det var den serien som gjorde att jag blev skådis. Jag var en 20-årig göteborgare som plötsligt blev tv-stjärna. I början kändes det helt otroligt. Det var som en dröm för mig, säger Ulf när vi träffas över en kopp kaffe på Hotel Park Avenue i Göteborg.

Han berättar om glädjen och sammanhållningen bland skådespelarna och inspelningsteamet. Men också om sorgen som drabbat honom privat. Under åren har en rad motspelare, varav flera personliga vänner, gått bort.

- Den familjen som Lars-Erik tillhör har ju gått bort på riktigt. Det känns sorgligt för de stod ju mig nära i verkligheten också, säger Ulf.

När en skådespelare i "Hem till byn" avlider så skrivs det också in i handlingen. De övriga skådespelarna får sedan gå på en begravning till - den som filmas.

Umgicks privat

- Då är det rollfiguren som är där, men det är klart att det finns starka känslor när man tänker på personen, säger Ulf som förklarar att han nu upplever Lars-Eriks hus som tomt och livlöst.

Bland vännerna som har gått bort finns Sture Eriksson som i många år spelade hans farfar i serien. Privat blev skådespelarna goda vänner. Precis som Ulf Qvarsebo som spelade hans pappa.

- Han gick bort från några år sedan. Det var tragiskt. Vi umgicks privat och hade jättekul.

Inte heller Lars-Eriks mamma som spelades av Tove Waltenburg finns kvar i livet:

- Det var också en nära vän. Hon gick bort alldeles för tidigt. Henne träffade jag redan som 17-åring när hon var lärare på ABF.

Trots dödsfallen har aldrig de övriga skådespelarna tvekat om att fortsätta i den populära serien.

- Det känns ändå skönt med en serie som accepterar både livet och döden, säger Ulf som just nu är på turné med uppsättningen av "Lösgodis".

Daniel Nyhlén