Filmtips 24 oktober

TV
Jean-Claude Van Damme och Rosanna Arquette.

Nowhere to run

Ännu en halvdan thriller som inte förmår ta till vara Rosanna Arquettes begåvning. Hon spelar en ensamstående tvåbarnsmamma vars bostad och hela existens hotas av elaka markuppköpare.

Då dyker Jean-Claude Van Damme upp, som en fånge på rymmen. Han blir snabbt kompis med barnen, förför Arquette och hjälper henne sedan i kampen mot de elaka skurkarna. Som så många andra muskelpaket fungerar han hyfsat i slagsmålsscenerna, men är helt malplacerad när han ska uttrycka känslor eller försöka säga en rolig replik.

Mer sorgligt är att det är den här typen av filmer som blivit Rosanna Arquettes öde, efter en strålande inledning av karriären. Hon var bara 23 år när hon fick sitt genombrott som den dödsdömde mördaren Gary Gilmores flickvän i "Bödelns sång".

Under 1980-talet följde sedan en lång rad bra roller i filmer som "Baby, it"s you", "Susan, var är du?", "Silverado", "En natt i New York", "Det stora blå" och "New York stories".

Sedan har karriären gått på halvfart, även om hon hela tiden har jobbat. Totalt har hon gjort mer än 70 filmer och hon hade en biroll i "Pulp fiction".

På årets filmfestival i Cannes visades hennes debut som regissör, "Searching for Debra Winger". Den nu 43-åriga skådespelerskans film är en tragikomisk dokumentär om hur svårt det är för kvinnor över 40 att lyckas i Hollywood"

(1993)

Kanal 5 21.00

Ziegfeldflickan

Påkostad, glättig, snygg musikal om tre unga kvinnor som får uppleva nöjesbranschens för- och nackdelar på Broadway. Med James Stewart (1908-1997), Lana Turner (1921-1995), Judy Garland (1922-1969) och Hedy Lamarr (1913-2000).

(1941)

TCM 17.30

Väst – öst

Drama om kärlek, oljeaffärer och kidnappning. Meg Ryan är hustrun till den kidnappade ( David Morse) som en tuff förhandlare ( Russell Crowe) ska försöka få fri. Han blir i sin tur förälskad i gisslans hustru" Spännande.

(2000)

Canal+ Gul 22.25

Imse, vimse spindel

Amerikansk rysare om hur spindlar från Sydamerika invaderar en kuststad i Kalifornien.

Jeff Daniels, Harley Jane Kozak och John Goodman är tre av dem som bekämpar de miljontals små eller stora, ibland ludna, insekterna i en film som har några riktigt ordentligt läskiga scener.

Fast de spindlar, från Nya Zeeland, som användes i filmen är helt ofarliga, även om de ser otäcka ut. Och när spindlarna blir ihjältrampade, så är det filmfusk. Det otäcka ljudet är chips som krossas (!) och den gula geggan, som ska föreställa spindelrester, är oftast en blandning med senap som huvudingrediens.

(Arachnophobia, 1990)

ZTV 20.00

Huset på Caroll Streeet

Ganska spännande thriller, under 1950-talet och McCarthy-tidens häxjakt på kommunister. Kelly McGillis är radikal bildredaktör på tidningen Life som får sparken när hon vägrar vittna. Hon misstänker att någon smugglar in nazistiska krigsförbrytare till USA"

(The House on Carroll Street, 1988)

Kanal 5 0.25