Filmtips 25 oktober

TV
Foto: FOX 2000 PICTURES
Edward Norton och Meat Loaf.

Fight club

Ett slags ond och svart saga om vuxna män som blint följer en karismatisk ledare.

Regissören David Fincher har ett så suggestivt bildspråk att man på ett självklart sätt alltid liksom sugs in i hans filmvärldar. Det må sedan handla om jakten på en seriemördare (Se7en) eller en rockvideo med Madonna. Han har gjort flera av hennes bästa.

Här är filmens namnlöse "berättare" ( Edward Norton) en levnadstrött kontorsråtta som regelbundet besöker olika stöd- och terapigrupper för att han känner en lättnad av att umgås med människor som mår ännu sämre än han själv.

Där möter han den kedjerökande och neurotiska Marla ( Helena Bonham Carter) som har anammat samma livsstil.

Men det är berättarens möte med Tyler Durden ( Brad Pitt) som förändrar allt. Han är en utpräglad ledartyp som tillsammans med berättaren startar Fight club, en snabbt växande organisation där män bankar ångesten och skiten ur varandra med knytnävarna.

Tyler Durden har en filosofi om att allt du äger till slut äger dig. Det är först när du har förlorat allt som du är fri att göra vad du vill.

Filmen är en slags kusin till Stanley Kubricks mästerverk "A Clockwork orange" från 1971, lika provocerande i sin skildring av vad våldet gör med människan.

Man kan också hävda att Finchers film handlar om att folk allt för lätt lockas av och dras med i olika destruktiva sammanhang över huvud taget. Droger, extrema politiska organisationer" folk söker sina kickar på många sätt och ställen.

Ungefär halvvägs ändrar "Fight club" karaktär. Hur får ni själva bli överraskade av.

(1999)

SVT 1 21.00

I andras ögon

Hyllat franskt drama om en industriman ( Jean-Pierre Bacri) som blir förtjust i en amatörskådespelerska ( Anne Alvaro) och via henne börjar umgås i konstnärskretsar. Han är fascinerad av dem, de föraktar honom. Tänkvärd historia om moral, fördomar och om hur vi ser på varandra.

(Le Goût des autres, 1999)

Canal+ Gul 13.15

Vittnet måste tystas

En av John Travoltas bästa roller. Han spelar en ljudtekniker som dras in i en mordhärva. Polisen ignorerar hans vittnesmål, för mordet har politisk anknytning" Bra skådisar: John Lithgow, Nancy Allen och Dennis Franz från tv-serien "På spaning i New York".

(Blow out, 1981.)

Kanal 5 23.45

Carlito's way

Al Pacino som gangster i 1970-talets New York.

Regissören Brian De Palma och stjärnan hade med stor framgång samarbetat tio år tidigare med en annan gangsterfilm, "Scarface", som trots ett svalt mottagande, blev en kultklassiker.

"Carlito"s way" är inte lika stark, men fungerar ändå bra som några timmars tidsfördriv. Pacino spelar en gangster från Puerto Rico som efter fem år i fängelse tänker försöka leva ett hederligt liv.

Sean Penn är lysande i en färgstark biroll.

Kultfakta: Al Pacino hade ihop det även privat med flickvännen i filmen, Penelope Ann Miller.

(1993)

TV 3 22.00

Menace II society

Omskakande skildring av livet bland svarta ungdomar i Watts, en av Los Angeles fattigaste stadsdelar. I centrum står Caine ( Tyrin Turner), på väg att dras in i gettots gängkultur och kriminalitet.

Bröderna Allen och Albert Hughes var bara 21 år när de gjorde sin överraskande mogna debutfilm. För den har bra manus, övertygande skådespeleri och ett vettigt och genomtänkt budskap.

Med Jada Pinkett, Larenz Tate, Samuel L Jackson och Bill Duke.

(1993)

TV 4 23.25

ARTIKELN HANDLAR OM