Filmtips 26 oktober

TV
Foto: CIMBRIA FILM
Släkt och vänner firar på sommarstället Glädjekällan. I centrum Göran Stangertz, 50-åringen.

Födelsedagen

Sista delen i Richard Hoberts filmsvit om de sju dödssynderna.

Den har lite känts som en tv-serie fast på bio, med ovanligt långa avsnitt, där Hobert har fått experimentera med olika berättarstilar, men skådespelarna med stor konsekvens gestaltat ett antal färgstarka människor. Allra främst, förstås, Göran Stangertz och Camilla Lundén. Det är imponerande hur skickligt Stangertz har tolkat Mikael och hans utveckling; en bohemisk Ulf Lundell-liknande slarver som genom filmseriens gång fått handskas med en krävande pappa ( Sven Lindberg), det nya ansvaret med barn, kampen mot alkoholismen och flirten med en annan kvinna ( Lena Endre, i "Spring för livet"). För Lundén har filmserien inneburit ett stort genombrott. I "Födelsedagen" visar hon upp nya och oväntade sidor hos Catti, tidigt i filmserien en ung groupie, nu ansvarskännande mamma.

De båda står i centrum när Mikael arrangerar stor 50-årsfest på Glädjekällan, familjens sommarställe. En tillställning som kommer att innehålla mängder av överraskningar för både honom, de inbjudna och de som ser filmen.

Historien sammanfattas skickligt med en väl avvägd blandning av humor och allvar.

I birollerna plockar Sven-Bertil Taube hem alla komiska poänger och Jakob Eklund och Pernilla August gör mycket av rätt illa skrivna roller. Shanti Roney - vars nya rollfigur är mycket viktig - borde dock ha fått större utrymme.

Men som helhet en stark avslutning på ett av 1990-talets mest ambitiösa och minnesvärda svenska filmprojekt.

(2000)

SVT 2 21.15

Deer hunter

Femfaldigt Oscarsbelönat, mycket omdiskuterat drama med Robert De Niro, Christopher Walken, John Savage och Meryl Streep.

Det handlar om några stålverksarbetare i Pittsburgh och deras liv före, under och efter Vietnamkriget.

Men filmen fick mycket kritik. Några scener där vietnameserna spelade rysk roulette med amerikanska krigsfångar dömdes ut som ett fånigt påhitt av regissören Michael Cimino. Och somliga såg helt enkelt filmen som ett försvarstal för USA:s krig i Vietnam.

Mästerverk eller konservativ smörja, det är verkligen en film som berör! (The Deer hunter, 1978)SVT 1 23.20

Brutal, mycket obehaglig thriller. C Thomas Howell spelar en 18-åring på resa genom USA. Han tar upp en hotfull liftare ( Rutger Hauer) som visar sig vara en fullfjäd-rad psykopat. Till sist blir alltihop en kamp på liv och död, med Jennifer Jason Leigh som kvinnan mellan dem.

(The Hitcher, 1986)

Kanal 5 23.25

Guncrazy

Amerikansk thriller, snyggt filmad variant på ungefär samma tema som "Bonnie och Clyde". Drew Barrymore spelar 17-åringen som slår följe med en gangster ( James LeGros) på en händelserik resa".

(1992)

ZTV 20.00

Murphys krig

Spännande krigsdrama som utspelas mot slutet av andra världskriget. Peter O"Toole är lysande som Murphy, ende överlevande från ett skepp som har attackerats av en tysk ubåt. Nu är han ute efter hämnd"

(Murphy"s war, 1971)

TV 4 0.40