Filmtips 27 oktober

TV
Foto: NEW LINE CINEMA
Edward Norton som nynazistisk skinnskalle.

American history X

Otäck, omskakande och obehaglig film med bland annat en brutal homosexuell våldtäkt och en mordscen som är bland det värsta jag har sett på film.

Edward Norton spelar Derek, ledare för ett nynazistiskt skinheads-gäng i Venice Beach, Kalifornien. De utmanar ständigt de svarta och mexikanska ungdomsgängen. De plund-rar invandrares butiker. Målet är ett "vitt Amerika". Men Derek går för långt. Mördar två svarta unga män och hamnar i fängelse.

Medan han sitter bakom lås och bom och där rannsakar sitt liv och kommer på andra tankar går lillbrorsan Danny ( Edward Furlong) i Dereks fotspår. När Derek muckar från kåken är han fast besluten att ordna upp allt för familjen, att de ska leva ett fredligt liv"

Regissören Tony Kaye, långfilmsdebutant, har tagit avstånd från filmen. Han menar att filmbolaget och stjärnan Norton har klippt om den mot hans vilja.

Det känns inte som en "förstörd" film. Suveränt skådespeleri och ett genomtänkt bildspråk: en blandning av reklamfilmsestetik och nervig handkamera. Färg i nutid, svartvitt i tillbakablickarna.

Möjligen hade Kaye velat göra en längre film. För när våldets och rasismens mekanismer ska förklaras, blir det ibland ganska ytligt.

Ändå känns "American history X" som en viktig film. Budskapet - det är bara dumt att hata - kan nog aldrig upprepas för många gånger.

(1998)

TV 4 21.00

Philadelphia

Tom Hanks som aidssmittad advokat i rollen som gav honom hans första Oscar. Bra skådisar även i övriga roller: Denzel Washington, Mary Steenburgen, Jason Robards (1922-2000) och Antonio Banderas. Bruce Springsteen skrev och sjöng den Oscarsvinnande titelmelodin.

(1993)

Remember the titans

Välgjort drama med verklighetsbakgrund. Fungerar mycket tack vare Denzel Washingtons kraftfulla utstrålning. Han spelar coach för ett skollag i amerikansk fotboll på 1970-talet, en tid då det var ovanligt att svarta och vita ungdomar över huvud taget hade något gemensamt.

(2000)

TV 1000 Cinema 15.00

Fortare än döden

Drama med kultrykte om folk som tävlingskör på landsvägarna i den amerikanska södern.

Två popstjärnor - James Taylor och Beach Boys-medlemmen Dennis Wilson (1944-1983) - spelar huvudrollerna som "The Driver" och "The Mechanic".

Med Warren Oates (1928- 1982) som en förare som utmanar dem och Harry Dean Stanton i en biroll.

Kultfakta: Den chevrolet av 1955 års modell som är med i filmen är samma bil som Harrison Ford körde i "Sista natten med gänget".

(Two-lane blacktop, 1971)

TV 3 3.30

Sju år i Tibet

Deprimerande drama där Brad Pitt spelar Heinrich Harrer, österrikisk äventyrare och nazist. När han skulle bestiga en bergstopp i Himalaya 1939 blev han tillfångatagen, hamnade i fångläger, flydde och blev god vän med en ung Dalai lama i Tibet.

(Seven years in Tibet, 1997)

TV 1000 17.50