Filmtips 30 oktober

TV
Foto: GRANADA FILM PRODUCTIONS
Bob Hoskins har titelrollen som äventyrlig och påhittig skeppare.

Kapten Jacks äventyrliga resa

Brittisk långfilm, med Bob Hoskins i en av sina mest färgstarka roller.

Han spelar Jack Armistead, "Kapten Jack", skeppare på The Yorkshire beauty, ett litet fartyg som går med turister på guidade turer.

Hans stora idol är kapten Scoresby, som i slutet av 1700-talet seglade från norra England till Nordpolen.

Kapten Jack tycker inte att Scoresbys bedrift har fått den uppmärksamhet den förtjänar och planerar nu att göra om turen, för att hedra honom.

Då dyker fartygsinspektionen upp och förbjuder resan.

Men Kapten Jack är påhittig och startar resan ändå, med myndigheterna och medierna hack i hälarna"

Ombord på båten finns dessutom en brokig samling människor, spelade av bland andra Gemma Jones, Maureen Lipman, Sadie Frost, Peter McDonald och Anna Massey.

En charmig film, med varm humor och Bob Hoskins i komisk högform.

(Captain Jack, 1998)

SVT 1 14.20

Mansfield park

Mycket bra filmversion av Jane Austens (1775-1817) kärleksroman. Frances O"Connor spelar Fanny, blivande författarinna som skickas till rika släktingar, där det finns tre tänkbara blivande män.

(1999)

TV 1000 16.00

Ängeln och den laglöse

Mycket välgjord västern med John Wayne (1907- 1979) och Gail Russell (1924-1961).

Han är en tuff revolverman som blir svårt skottskadad och tas om hand av en kväkarfamilj. Där hittar han sitt livs kärlek i en av döttrarna. Han är så förälskad att han börjar omvärdera sitt tidigare liv och allt (utom att det då hade blivit en tråkigare film") pekar på att han i fortsättningen ska leva ett hederligt liv.

Olika omständigheter tvingar honom dock att åter plocka fram revolvern" En av västernhjältens mest romantiska filmer.

(Angel and the badman, 1947)

SVT 1 14.20

That girl from Rio

Originell engelsk komedi som dels utspelas i England, dels i Brasilien. Hugh Laurie spelar banktjänstemannen som kanske inte har helt rent mjöl i påsen. När hustrun vänsterprasslar får han ett skäl att dra till Rio de Janeiro och få utlopp för sitt stora intresse i livet - salsadans.

(Chica de Rio, 2000)

Canal+ 20.00

Nightmare before christmas

Annorlunda barn- och familjefilm för orädda. Tim Burton (Batman-filmerna, Beetlejuice, Apornas planet) har hittat på historien, som är en slags julsaga, kryddad med spöken, vampyrer, varulvar, häpnadsväckande effekter och mycket stämningsfull musik av Danny Elfman.

Kultfakta: Den tecknade figuren Sally är ritad så att hon påminner om Lisa Marie, modellen som var Tim Burtons förra flickvän, och var med i flera av hans filmer som "Ed Wood", "Mars attacks!" och "Sleepy Hollow".

(The Nightmare before Christmas, 1993)

ZTV 20.00