Anders Lundin tappade synen

Tv-stjärnan hoppade av reportageresa svårt sjuk

TV

För två veckor sedan förlorade Anders Lundin plötsligt synen på ena ögat.

Han valde att avbryta sin Asienresa - för att uppsöka svensk läkarvård.

- Det var väldigt otäckt, säger han.

Foto: SARA RINGSTRÖM
"det var väldigt otäckt" Anders Lundin kom i tisdags hem från sin Asienresa för att få svensk läkarvård. - Jag kunde bara se på ett öga. Synen är något man ska vara rädd om, säger han.

Programledaren Anders Lundin lämnade den asiatiska Robinson-ön i mitten av juli och återvände till Sverige. Men efter bara 1,5 månad på hemmaplan packade han åter väskorna och gav sig i väg.

Återigen till Asien.

Uppdraget var den här gången att spela in resereportage till "Packat och klart". Men när teamet efter sex veckor anlände till Vietnam började Anders Lundin märka att något var fel. Synen försämrades kraftigt på det vänstra ögat.

Sökte svensk läkare

- Jag började få mer problem med ögat. Det blev som en grumlig hinna som la sig över hornhinnan och de sista två veckorna fick jag gå och blunda mig fram. Jag kunde bara se på ett öga. Det var väldigt otäckt att inte veta vad det var, säger han.

Lundin höll ut i två veckor. Men till slut valde han ändå att avbryta resan. I tisdags återvände han till Sverige - för att uppsöka en svensk läkare.

- Det gjorde inte ont, men det kändes obehagligt. Synen är något man ska vara rädd om. Jag kände att jag ville kolla upp det här hemma i stället, det kändes tryggare på nåt sätt.

Efter ögonläkarens undersökning kunde han genast få ett besked. Skadan, som inte kommer att ge bestående men, berodde på ett virus som nu behandlas med en salva.

- Hon sa precis det jag ville höra, säger han.

Men trots den snabba lösningen ångrar han inte att han åkte hem.

- Vi kände att vi var färdiga med resan. När ögat började strula var vi mer eller mindre i hamn redan, säger han.

Hem till "Robinson"

Dessutom ville han gärna vara hemma i Sverige när Expedition: Robinson drar i gång den 16 november.

- Det första jag gjorde när jag kom hem var att kolla hur det går med redigeringen.

- Det blir en annan ton i programmet i år, vuxnare konflikter och bra historier hela vägen. Det känns skönt att Robinson tagit ett steg åt nåt håll.

Björn Solfors