Här ska tittarna få hitta på egna ord

TV

I kväll startar SVT:s språkprogram "Värsta språket". Meningen är att ge nya svenska ord en chans.

- Svenskar har en dålig inställning till sitt språk. I stället för att utveckla det försöker vi uppfostra folk, säger programledaren Fredrik Lindström.

Foto: JOHAN LJUNGSTRÖM/SR
Fredrik Lindström leder i kväll "Värsta språket" som han själv beskriver som ett underhållande faktaprogram.

- Folk säger "det där ordet finns inte, det har du hittat på själv". Som om det inte är människor själva som hittat på språket, utan att det satt en språknämnd på vikingatiden och hittade på ord åt folk. Vi tar hellre in låneord än hittar på egna, för vi tror att vi inte får. Hade våra förfäder resonerat som vi hade det varit hopplöst i dag, säger Fredrik.

I "Värsta språket" ska den språkliga kreativiteten uppmuntras. Tittarna får skicka in frågor, komma med egna ord och rösta fram de fulaste dialekterna. Det är ett språkprogram, men det kommer även att bli en del humor.

Plats för humor

- Det är ett underhållande faktaprogram. Man kan inte vara pedagogisk om man inte använder lite humor också, säger Fredrik.

Fredrik har själv en forskarutbildning i nordiska språk och gav nyligen ut boken "Jordens smartaste ord", uppföljaren till "Världens dåligaste språk". I höst leder han åtta avsnitt av "Värsta språket" och går allt enligt planerna så blir det en vårsäsong också.

Karolina Fjällborg