En besviken slår tillbaka

TV

Spännande och välskriven roman (”Tvekampen” av David Morell) som bara väntade på att bli film. Men det tog några år. Från början var faktiskt Steve McQueen på gång för rollen som den före detta Vietnamsoldaten John Rambo som hamnar i onåd hos en småstadssheriff.

Han körs ut ur staden och blir jagad, men står inte ut med att kränkas. Och han slår tillbaka.

Sheriffen och hans jägarkompisar märker snart att det inte är en vanlig uteliggare de har fått till motståndare.

Med Sylvester Stallone i huvudrollen har filmen blivit lite annorlunda än boken. Hade de följt romanen hade det inte blivit någon Rambo II och III.

Filmen handlar om den besvikelse som många Vietnamveteraner kände över att skickas ut i krig och sedan komma hem, bortglömda och illa sedda.

Brian Dennehy spelar sheriffen, Richard Crenna Stallones gamla Vietnambefäl och David Caruso är Mitch.

Tyvärr fördärvar det osannolika slutet en del och Stallone håller ett tal som ska förklara, men blir mest pekoral. Fram till den sista halvtimmen är det en riktigt bra film. (1982/rek 15)

Kanal 5 22.00

Cast away

Spännande, fängslande drama trots att Tom Hanks större delen av filmen är ensam på en öde ö med bara en basketboll att prata med. Vi möter honom i inledningen med fint jobb och fästmö (Helen Hunt). Men efter en mycket dramatiskt filmad flygolycka får han lära sig Robinson-liv. (2000)

Canal+ Gul 21.00

Romeo is bleeding

Rätt vansinnig historia där Gary Oldman spelar en skum polis och Lena Olin en utflippad yrkesmördare. Så här har ni aldrig sett henne!

Hon spelar gangstern Mona Demarkov, ett slags sexuellt rovdjur som lockar och hotar Gary Oldman med både erotik och våld. Hon både jagar och är jagad eftersom maffian vill döda henne och polisen vill ha henne som vittne.

Polisen Jack Grimaldiu (Gary Oldman) är gift med Annabella Sciorra men otrogen med Juliette Lewis. Han arbetar som polis, men säljer sig också åt en maffia-don, Roy Scheider.

Svart humor med bra skådespelare. Bitvis våldsam, bisarrt våldsam.

Gjordes ungefär samtidigt som ”Pulp fiction”, men Taran-tino lyckas mycket bättre med sin blandning av humor och film noir.

Regissören Peter Medak har mest jobbat inom tv, men gjorde också den inte särskilt bra ”Species II”. (1993)

SVT 1 23.15

ARTIKELN HANDLAR OM