Kubricks allra sista film

Eyes wide shut

TV

Mästaren Stanley Kubricks allra sista film. En liten besvikelse, eftersom den känns gammaldags och Kubrick brukar vara nyskapande. Men så bygger den också på en gammal bok av Arthur Schnitzler.

Omskriven för att den tog evigheter att spela in. Kubrick var perfektionist, ändå är det bitvis uppenbart att scener är inspelade i London när de ska föreställa New York.

Bill och Alice Harford (Tom Cruise, Nicole Kidman) är ett framgångsrikt New York-par. Han är läkare, hon i konstbranschen. Stor Manhattanvåning, ett litet barn.

En kväll, under inflytande av marijuana, berättar Alice om en sexuell fantasi hon haft om en militär de träffade sommaren innan. Bill blir svartsjuk och kan inte sluta tänka på vad hon sagt.

När han blir hemkallad till en lägenhet där en av hans patienter just har avlidit försöker dottern förföra honom på dödsbädden.

Scenen är gripande, mycket tack vare den värme som Marie Richardson utstrålar.

Läkaren Bill ser plötsligt sex överallt. Han vill hämnas på Alice och hennes dagdrömmar.

Så plötsligt är den präktige läkaren ute på en nattlig resa med besök hos prostituerade, på nattklubbar och, slutligen, på ett märkligt sexparty utanför staden.

En nakenscen som censurerades med digitala påklistrade lappar i USA. (1999)

SVT 2 21.15

Matrix

Det går fort, det är omtumlande och bildexplosionen är en wow-upplevelse som är en av de senaste årens häftigaste. Vad filmen sedan handlar om är inte lätt att förstå eller förklara. Eller bry sig om. Men låt oss försöka.

Keanu Reeves är en datorkunnig ung man i en nära framtid som på fritiden tillverkar illegala program. Han lever ett mycket ensamt liv, men känner att det är något han söker. Och mycket riktigt. In från ett parallellt universum kommer några som berättar för honom att den värld han tror sig leva i, och som alltså är vår värld, bara är en illusion. Om han vill kan de öppna hans ögon och föra ut honom i den riktiga världen för att hjälpa till i kampen mot maskinerna som vunnit kriget mot mänskligheten.

Här finns också onda typer, utskickade av robotarna, som ska hindra honom i hans uppdrag.

Allt ser svindlande ut och läckert, men tankegodset i ”Matrix” ger en lätt migrän. En triumf för fantasin och filmen som illusion. Eftertanken får ta ledigt ett par timmar.

Två uppföljare kommer nästa år. (The Matrix, 1999 /rek 15)

Kanal 5 21.00

Italienska för nybörjare

Charmig, underhållande kärlekshistoria som börjar med mörker och problem.

Sex tilltufsade danskar som inte tror att de ska hitta någon möter kärleken på olika vis. Lone Scherfig utnyttjar dogmareglerna till att göra en lekfull tät film. (Italiensk for begyndere, 2000)

Canal+ Gul 22.30