Sliten och väderbiten…

Sex dagar, sju nätter

TV

Harrison Ford är den perfekte filmhjälten. Här är han modell sliten och väderbiten – tänk Humphrey Bogart i ”Afrikas drottning” eller Michael Douglas i ”Den vilda jakten på stenen”.

Ford spelar pilot med ett plan lika krockskadat som han själv. Han flyger mellan öarna i Söderhavet, nöjd med ett liv av sol, alkohol och viga unga kvinnor.

In i hans lilla plan kommer paret Anne Heche och David Schwimmer. På romantisk resa, men hon är viktig tidningsredaktör och måste hastigt flyga till en annan ö för ett kort uppdrag.

Med ruffige Ford. Och snart är de ute på alla sorters äventyr.

”Sex dagar, sju nätter” är en gammaldags romantisk komedi. Trevlig, som att dansa till ett gäng 1960-talslåtar på en nostalgifest. Vi förstår långt före huvudpersonerna åt vilket håll känslorna tänker resa, men det är underhållande att se hur de tar sig dit.

David Schwimmer (Ross i tv-serien ”Vänner”) har den otacksamma rollen som tråkig pojkvän, medan det slår gnistor mellan Harrison Ford och Anne Heche.

En söt biosaga. (Six days, seven nights, 1998)

TV 4 21.00

Psycho

Otäck thriller på garanterat barnförbjuden tid. En av Alfred Hitchcocks bästa filmer, en rysare som fortfarande är otäck drygt 40 år senare.

Ung kvinna lämnar Phoenix med pengar hon ”lånat” från sin arbetsplats. Regnet tvingar henne att övernatta på ett ödsligt motell, skött av en viss Norman Bates (Anthony Perkins) med en konstig relation till sin mamma.

Originalet är fortfarande skrämmande. Härom året kom en ny version som släpptes direkt på video eftersom den var för dålig. Regissören Gus Van Sant tog Hitchcocks thriller bild för bild, scen för scen, och kopierade. Fast i färg och med nya skådespelare.

Även det som är fel, ålderdomligt eller lite töntigt i originalet finns kvar. Samma förtexter och samma musik, mycket bra av Bernard Herrmann.

Blodet i duschen blev rött. Men originalet är otäckare.

Man gör inte en lika bra skiva bara för att man spelar samma noter. En lärdom från reprisernas tidevarv. (1960)

TV 3 1.40

Easy rider

Stilbildande skildring av 1960-talets hippies, gjord av Dennis Hopper och Peter Fonda som kunde den världen och spelar huvudrollerna. En del är töntigt, men som tidsbild är den utmärkt. Jack Nicholsons genombrott i en biroll. Bra musikval. (1969)

TV 1000 Cinema 21.00