Girigheten ställer till problem…

Spelet är förlorat

TV

Tidig klassiker av Stanley Kubrick, en av filmerna i den Kubrick-serie som SVT så förtjänstfullt visar.

En typisk film noir, med berättarröst och en brottsling som ska göra en sista kupp innan han drar sig tillbaka. Sterling Hayden spelar ligaledaren Johnny Clay, som efter några år i fängelset Alcatraz nu ska göra ett rån som ger tillräckligt med pengar för att kunna lägga av.

Olika ligamedlemmar har sina roller i kuppen. Men en av dem har en opålitlig fru som berättar för mycket för en annan man.

Filmen hoppar fram och tillbaka i tiden på ett sätt som säkert inspirerade Quentin Tarantino när han gjorde ”De hänsynslösa”, en gangsterfilm i samma anda som ”Spelet är förlorat”.

Bygger på en roman av Lionel White. Kan man se något av den senare mästaren Stanley Kubrick i ”Spelet är förlorat”?

Jo, det finns den säkra berättarstilen och den kyliga synen på människor och deras svagheter.

Här är det girigheten som ställer till problem även för den mest genomtänkta plan. (The Killing, 1956)

SVT 2 22.40

Kolya

Tjeckiskt möte mellan gammal man och ung pojke. Vänskap som rört många hjärtan, bland andra de i Oscarsjuryn som gav den pris som bästa icke engelskspråkiga film.

Man måste nog ha ett hjärta av sten för att inte falla för historien om lille Kolya och hur han förändrar livet för en äldre man, Frantisek Louka (Zdenek Sverák), som ägnat hela sitt tidigare liv åt vin, kvinnor och musik.

Historien utspelas i Prag i slutet av 1980-talet. Louka har fått sparken från filharmonikerna och försörjer sig på att dels spela på begravningar, dels ge privatlektioner, gärna åt vackra unga kvinnor som han gärna ”lär upp” även på andra områden. Ett skenäktenskap med en sovjetisk kvinna, ett sätt att tjäna extra pengar, leder till att han får 5-årige Kolya på halsen.

Louka, som aldrig brytt sig om ungar tvingas plötsligt ta ansvar för något annat än sitt eget trassliga liv.

I en lång rad hjärteknipande scener skildras den vänskap som växer fram mellan mannen och den lille grabben. Ibland är det är på gränsen till att bli för sockersött, för beräknande, som om filmmakarna tänkt nu-är-det-dags-för-ännu-en-scen-där-biopubliken-får-fälla-några-tårar.

Men oftast är det en film där blandningen av humor och värme för tankarna till tjeckisk film när den är som bäst, till Jiri Menzels och Milos Formans komedier. (1996)

Kanal 5 2.20

Mannen från Mars

Skramlig och stökig barnfilm, byggd på tv-serien ”Min vän från Mars”. Den skrattade jag åt. Den här är mest högljudda effekter. Med Jeff Daniels och Elizabeth Hurley. (My favorite martian, 1999)

ZTV 20.00