Perfekt – för alla sinnen

Vid din sida

TV

Jag erkänner.

Tårarna rann när jag såg ”Vid din sida”. Det är en mycket känslosam berättelse om kärlek, vänskap, svår sjukdom och rivalitet. Gråten kommer som en reflex, som när någon skalar lök.

Man blir rörd. Men inte berörd.

”Vid din sida” är alldeles för perfekt. Människorna är perfekta och har perfekta jobb, de bor i perfekta hus och gör perfekta saker med sina perfekta barn.

Även de första problemen är perfekta och när det är dags att ta farväl finns det perfekta råd och repliker.

Ed Harris är den lycklige advokaten som är skild från Susan Sarandon och sedan ett år lever med Julia Roberts.

Sarandons rollfigur bor med barnen i ett fantastiskt hus strax utanför New York där hon rider och kan överraska dottern med en underbar nattlig ridtur i månskenet när den första snön fallit.

Ex-maken bor i en mycket charmig och svindyr tvåvåningslägenhet på Manhattan. Han är advokat, Roberts spelar en framgångsrik modefotograf med briljanta lösningar på alla problem.

Mellan kvinnorna står barnen. En liten pojke som trollar och en tolvårig flicka med tonårsproblem som hatar pappas nya kvinna. En konflikt som gärna ex-frun underblåser.

Med tiden hittar alla nya sidor hos varandra och en jul-ljummen vänlighet sprider sig. I finalen är det presentutdelning och alla har perfekta paket och lösningar. Motowns 1960-talshits blir den perfekta allsången som får alla att må bra.

Ögonen gråter. Hjärnan förfasas. Magen vill kräkas.

En historia för alla sinnen. (Stepmom, 1998)

TV 3 21.00

Smålänningar

Folklustspel. Tidstypisk svensk historia som innehåller dåtida spännande saker som rika svenskamerikaner, båtmotorer och radion. Här i form av Sven Jerring som kommenterar en motorbåtstävling uppifrån ett flygplan.

Filmen startar och slutar i Värnamo. Däremellan sker en spännande utflykt till Stockholm. I huvudrollerna ser vi folkkära favoriter som Sigurd Wallén, Sickan Carlsson, Sture Lagerwall och Thor Modéen. Eric Abrahamsson spelar pappa till Sickan Carlssons rollfigur Inga, som är förtjust i Sture Lagerwalls unge uppfinnare. Ska han verkligen vinna loppet?

Sångaren Johnny Bode är med som gårdssångare och Sven Jerring är sig själv.

Filmen hade urpremiär i Värnamo den 14 oktober 1935, två veckor tidigare än i huvudstaden.

Den regisserades av Gösta Rodin som också skrev manus tillsammans med Torsten Lundqvist. (1935)

SVT 1 14.30

I huvudet på John Malkovich

Mycket originell och underhållande komedi om några New York-bor som hittar en port in i skådespelaren John Malkovichs huvud. John Cusack, Cameron Diaz – och Malkovich själv är med i den här häftiga filmen. (Being John Malkovich, 1999)

Canal+ Gul 12.30