Krigsrätt anno 1916…

Ärans väg

TV

En general beordrar sina män ut på ett självmordsuppdrag. Några vägrar och ställs inför krigsrätt.

Kirk Douglas är mycket bra som försvarare åt de tre franska soldaterna i det här dramat som utspelas 1916. Bygger på en roman av Humphrey Cobb, i sin tur byggd på verkliga händelser.

Filmen är starkt kritisk mot den militära byråkratin och korruptionen, när männen anklagas för att ha varit fega i skyttegravarna.

Här finns både starka scener från kriget och dramatik i rättegången.

Svartvit film som säger mycket på mindre än en och en halv timme.

Budskapet i filmen var så starkt att den var förbjuden i Frankrike i 18 år.

Ingår i SVT:s utmärkta serie med filmer av Stanley Kubrick. Det blir åtta filmer av honom i november och flera dokumentärer om honom.

Närmast visas ”Lolita” (den 9 november), ”A clockwork orange” (den 11 november) och ”Barry London” (den 13 november). (Paths of glory, 1957)

SVT 1 21.30

Cliffhanger

Påkostad action regisserad av Renny Harlin, filmtokig ung man från Finland som fick sitt genombrott i Hollywood med andra ”Die hard”.

Hans bästa biofilm är sevärda ”Long kiss goodnight”, men på sistone har han gjort strunt som ”Driven”.

Sylvester Stallone spelar en bergsbestigare som i början av filmen ser en vän störta. Detta gör honom till en grubblande bergsguide.

Men när ett gäng terrorister, som genomfört en fräck kupp mot ett flygplan, hamnar i Stallones bergsmassiv tvingas han rycka in för att rädda de goda.

Det är hyfsad action, men betyget dras ner av två saker: Dels det råa våldet, ”Cliffhanger” är brutal i en del misshandelsscener. Dels bristen på logik.

I ena stunden tar det evigheter att klättra uppför ett berg, som det väl gör i verkligheten, i nästa springer Stallone från dal till topp till nästa topp på nolltid.

Även dumma actionfilmer får hålla sig till reglerna.

Filmad i italienska Dolomiterna som ska föreställa Klippiga bergen. (1993)

TV 3 21.00

En man för alla tider

Oscarsbelönat drama. Paul Scofield är lysande som filosofen och politikern sir Thomas More som var i konflikt med Henrik VIII (Robert Shaw) om hur kyrkan skulle reformeras. Med Orson Welles och Susannah York. (A Man for all seasons, 1966)

TV 1000 16.00