Alla kan göra något!

Robyn är tillbaka med ny skiva och medverkar i galan ”Tillsammans för världens barn”

1 av 6 | Foto: LINA OLSSON Smink: MAGDALENA ERIXON/MIKAS
När det gäller barn i världen är det otroligt mycket som är viktigt. Men om jag måste välja något tror jag det är utbildning som är viktigast, för det är det mest långsiktiga, säger Robyn, som utöver sin medverkan i galan också är ambassadör för FN:s barnfond Unicef.
TV

Hon har några mariga år bakom sig - skivbolagstrassel, det har skrivits om depression...

Men nu är Robyn, 23, tillbaka med ett nytt popalbum och i SVT:s insamlingsgala "Tillsammans för världens barn". Så allt är OK?

- Allting är jättebra. Det har skrivits om depression, men det betyder inte att det är så. Det har blivit ganska uppblåst. Skriv att jag mår jättebra och skit i resten, säger Robyn till Aftonbladet.

Vad har du gjort de här åren egentligen, Robyn?

- Jag har varit upptagen med skivan, jag har skrivit dom sista två åren, bytt skivbolag, flyttat, varit engagerad i Unicef, umgåtts med familjen, tagit det lugnt, varit på landet"

Lärt dig nånting av den här tiden?

- Du menar under dom här åren då du inte har sett mig i tidningar och så?

- Jag har lärt mig massor, om musikbranschen, mig själv, hur man byter skivbolag, på ett sätt" Jag lärde mig att värdera mig själv som artist, att känna mitt värde, att ställa krav och att ta reda på vad jag behöver för att vara kreativ och glad i mitt jobb.

Har du tidigare litat för mycket på vad andra har tyckt?

- Nej, det är inte så jag menar. Det är mer att det tar ett tag innan man hittar sin identitet som artist, eller som yrkesmänniska över huvud taget. Det tror jag gäller för alla människor, det spelar ingen roll vilket yrke man har.

- Jag har aldrig blivit utnyttjad, har aldrig känt att jag jobbat med personer som har fått mig att göra saker som jag inte har velat. Det är mer att jag inte har varit tillräckligt erfaren för att alltid veta exakt vad jag ville. Så det har varit en lång process där jag lärt mig mer och mer, och nu känner jag att jag har kommit till en punkt där jag känner mig ganska trygg med musikbranschen och hur den ser ut.

Du är tillbaka med ny singel och nytt album. Nöjd med hur det blev?

- Ja, det är klart. Annars skulle jag ju inte släppt det.

Är du den självkritiska typen annars?

- Ja, jag är rätt självkritisk. Men man får lära sig att balansera det där så att man liksom kan ge sig själv beröm också.

- Jag känner mig väldigt nöjd med plattan, väldigt stolt, och inte så nervös, mera spänd och förväntansfull över vad som kommer att hända.

Tänkte just fråga det" Vilka förväntningar har du på mottagandet?

- Det är fel att säga att jag har förväntningar på vad andra ska tycka. Det är inte riktigt så det funkar. Folk får tycka det dom vill. Jag har gjort en bra platta och jag vet att den är bra, och så hoppas jag att folk kommer att tycka det också.

- Jag menar, självklart vill jag att den ska få bra recensioner och att folk ska köpa den och så, men egentligen spelar recensioner inte så stor roll. Det viktiga är att jag får komma ut och möta min publik och att mina fans gillar det.

Turné eller så inplanerad?

- Nej, inte som det ser ut. Just nu gör jag bara promotion i Sverige och i Europa. Sen kommer jag att släppa och göra promotion för skivan i Asien och USA nästa år.

Det är så långt dina framtidsplaner sträcker sig?

- Det beror ju på hur bra det går. Förhoppningsvis gör jag promotion ett eller två år till för den här plattan. Men jag har börjat skriva på nästa platta redan och jag hoppas att den kommer ut inom två år.

OK. Du är alltså med i insamlingsgalan "Tillsammans för världens barn". Igen. Känns det viktigt för dig?

- Jag tycker det är viktigt att ta sitt ansvar, inte som artist framför allt, mer som person. Alltså, det är viktigt för mig att hjälpa till, men också eftersom jag jobbar med Unicef och försöker göra det bästa jag kan för att hjälpa dom.

Vad gör du som ambassadör för FN:s barnfond Unicef?

- Nu har jag jobbat mest med min skiva. Först och främst är jag artist och det vill jag fortsätta att vara. Men jag håller mig informerad om vad dom gör.

- Det senaste jag gjorde med Unicef var en resa i Afrika för två år sedan. Vi reste runt i två veckor. I år och nästa kommer Unicef att satsa mycket på hiv- och aidssmittade barn och pengarna som samlas in under "Världens barn"-galan, Unicefs del som är en elftedel, kommer att gå till ett projekt i Tanzania där jag var och hälsade på.

Varför tycker du det är viktigt att engagera sig?

- Om vi ska kunna bo kvar på den här planeten länge till gäller det att vi ordnar upp våra problem. Och bara för att vi har det bra här i Sverige betyder det inte att det alltid kommer att vara så. För om folk får det tillräckligt dåligt tar det över. Man måste se till att man håller rent på sin bakgård känner jag. Och jag vill gärna hjälpa till med det.

Vilka är de viktigaste frågorna för dig när det gäller barn i världen?

- (paus)" Det finns ju så otroligt mycket som är så viktigt. Men om jag måste välja en sak tror jag det är utbildning, för det är det mest långsiktiga. Sen är det viktigt med katastrofhjälp och så, men hjälp till självhjälp tycker jag är det bästa sättet.

Till sist" Aftonbladets TV-bilaga har runt en och en halv miljon läsare. Vad skulle du vilja säga till dem?

- Självklart skulle jag vilja att dom bidrar med nånting, antingen direkt till Unicef eller under "Världens barn"-galan.

- Jag tror att många känner ett stort ansvar, att man måste göra så himla mycket, att det är så många stora problem. Och just för att det blir så stor press och så mycket tvångskänslor runt det här så skiter folk i hela grejen, för dom orkar inte tänka på det.

- Men det är viktigt att komma ihåg att man inte kan göra allting själv. Och det är inte det som Unicef eller någon annan av dom här organisationerna kräver av dig som tittar på tv. Ett litet bidrag är allt som krävs. Om alla gör lite blir det mycket bättre.

Fakta Robyn

Vinn tennislektion med Björn Borg!

Här är alla galans artister

Artister i fredagens och lördagens ”Tillsammans för världens barn”:

Bengt Hörnemark