CSI löser mordgåtor – nästan som på riktigt

Nyskapande tv-serien gör succé över hela världen

TV

LONDON. ”CSI: Crime Scene Investigation” är en av USA:s populäraste tv-serier.

Och en succé för Kanal 5 i Sverige.

Men skulle skådespelarna kunna lösa ett mordfall på riktigt?

– Nej, säger de med en mun.

– Vi lär oss visserligen saker hela tiden, men det krävs lång utbildning och goda nerver för att bli en bra kriminaltekniker. Det är ett tufft yrke, säger Robert David Hall, som spelar obducenten Dr Robbins.

Vad har ni lärt er?

– Jag hade inte en aning om att man kan få DNA från tuggummi, säger Eric Szmanda, alias labbteknikern Greg Sanders.

– Så fort någon dör i det fria kommer flugor och lägger ägg i kroppen. Det går faktiskt att se hur länge någon varit död genom att undersöka äggens utveckling, säger Paul Guilfoyle, kommissarie Jim Brass i serien.

– Lumicodern är häftig. I ljuset från den kan man se blod även där det inte är synligt för blotta ögat, säger Jorja Fox (Sara Sidle).

Misslyckas ibland

”CSI” är en tuff serie med sargade lik och realistiska bilder från obduktioner och undersökningar.

Det är ingen såpa: huvudpersonerna har inget privatliv eller kärleksliv – man ser dem bara i deras yrkesroller. Och i motsats till andra deckarserier misslyckas de ibland med att lösa fallen.

– Det var rätt serie vid rätt tillfälle, säger producenten Jerry Bruckheimer, mannen bakom actionfilmer som ”Top Gun”, ”Con Air” och ”Black Hawk Down”.

Stad fylld av hopp

– I USA blev folk medvetna om att det fanns kriminaltekniker under rättegången mot OJ Simpson. Den handlade inte om något annat. Efter alla vanliga polisserier ville tittarna tydligen få en bild från insidan, säger han.

Men CSI är ju populärt över hela världen?

– Jo, men det finns brott och kriminaltekniker överallt.

Varför utspelar sig serien i Las Vegas?

– Det är en intressant stad, fylld av hopp och längtan. Överallt där det finns pengar finns det brott.

Emmybelönad

Producenterna bakom ”CSI” har också lyckats samla ihop ett duktigt gäng skådespelare. Som Gil Grissom syns William Petersen, mest känd från huvudrollen i ”Manhunter”, den första Hannibal Lecter-filmen, och Marg Helgenberger, som fick en Emmy senast för sin roll i ”CSI”, spelar Catherine Willows.

– Jag gillar inte tv-serier. Men manuset till ”CSI” var för bra för att tacka nej, säger Paul Guilfoyle, annars mest känd som film- och teaterskådespelare.

”CSI” har blivit så populär att serien fått en spinoff nu i höst: ”CSI Miami”. I den spelas huvudrollen av David Caruso, som efter avhoppet från ”På spaning i New York” senast sågs i "Michael Hayes" på TV3 1997.

Arne Norlin

ARTIKELN HANDLAR OM