Filmtips 7 november

TV
Foto: HOLLYWOOD PICTURES
Haley Joel Osment.

Sjätte sinnet

Thriller som lite oväntat blev en av 1999 års största publikframgångar. Oväntat, för den då 29-årige regissören M Night Shyamalan - född i Indien, uppvuxen i USA - hade inte haft några större framgångar med sina första två filmer. Och oväntat också för att det är en väldigt annorlunda thriller: lågmäld och ganska långsam.

"Jag ser döda människor" är en nyckelreplik i filmen. Den uttalas av den lille pojken Cole som på det sättet sammanfattar sin förtvivlan och skräck. Han äger förmågan att prata med andar som inte vet att de är döda.

Bruce Willis spelar en prisad barnpsykiater, Malcolm Crowe. Efter ett misslyckande med en tidigare patient, som kom tillbaka som vuxen för att försöka hämnas våldsamt, vill han nu försöka hjälpa den plågade pojken. Hans mamma ( Toni Collette) är inte medveten om sonens speciella sinne och känslighet.

"Sjätte sinnet" är oförutsägbar, fängslande och välspelad med precis rätt personer i rollerna, där inte minst då 11-årige Haley Joel Osment är ett fynd som Cole. Bruce Willis gör en av sina bästa rollprestationer och Olivia Williams kommer tillbaka starkt efter floppen "The Postman", av och med Kevin Costner.

Ibland är upplösningen av en film helt avgörande för helhetsintrycket, så lite som de sista fem eller tio minuterna kan avgöra om en film är ett mästerverk eller fiasko. Nog har "Sjätte sinnet" ett slut som verkligen lyfter filmen som helhet.

Filmen fick sex Oscarsnomineringar - bästa film, regi, biroller (Osment och Collette), manus och klippning - men förlorade i alla kategorierna. (The Sixth sense, 1999)

Kanal 5

21.00

Du har [email protected]

Charmig kärlekskomedi, den typ av filmer som blivit något av stjärnan Meg Ryans specialitet.

Hon spelar Kathleen Kelly, stolt och passionerad innehavare av en liten affär för barnböcker i New York.

Tom Hanks spelar Joe Fox, chef för en kedja av bokaffärer som växer i rasande takt. När han öppnar en ny jättebutik runt hörnet från Kathleens lilla affär, hotas dess existens.

De båda borde förstås vara bittra fiender. Men i stället har de börjat bli förtjusta - som brevvänner, via e-post, utan att de känner till den andras rätta identitet"

Förutsägbart, men väldigt sött.

Filmen är en nyinspelning av "Den lilla butiken", från 1940. (You"ve got mail, 1998)

ZTV

20.00

I huvudet på John Malcovich

Härligt skruvad svart komedi som inte liknar något annat. I ett arkiv i en skyskrapa hittar två kontorsråttor ( John Cusack, Catherine Keener) en hemlig gång rakt in i huvudet på John Malkovich... Debutfilm för Spike Jonze, tidigare känd för många hyllade rockvideor. (Being John Malkovich, 1999)

Canal+ Gul

22.20

Canal+

13.35

You can count on me

Starkt och gripande familjedrama, prisbelönat vid många filmfestivaler. Med Laura Linney, Matthew Broderick och Mark Ruffalo. Oscarsnominerad för bästa kvinnliga huvudroll och manus. (2000)

Canal+ Blå

22.00

Nora

Ewan McGregor spelar James Joyce (1882-1941) i kärleksdramat om författarens hustru ( Susan Lynch). Från det första mötet i Dub-lin 1904 skildras en passion som inspirerade ett av de största författarskapen. (2000)

TV 1000

18.10

Proof of life

Drama om kärlek, oljeaffärer och kidnappning. Meg Ryan spelar hustrun till den kidnappade mannen ( David Morse) som en tuff gisslanförhandlare ( Russell Crowe) ska försöka få fri. Han blir i sin tur förälskad i gisslans hustru... Spännande och hyfsat realistiskt. (2000)

Canal+ Gul

18.45

Uppviglaren

Välgjord biografi om den irländske dramatikern Sean O"Casey (1880- 1964), mest känd för "Juno och påfågeln". Han spelas suveränt av Rod Taylor. Jack Cardiff tog över regissörsjobbet från en sjuk John Ford (1895-1973). (Young Cassidy, 1964.)

TCM

20.00

Albino alligator

Annorlunda amerikanskt gisslandrama som utspelas i New Orleans. Bra skådisar - Matt Dillon, Faye Dunaway, Gary Sinise och Viggo Mortensen - som blivit säkert guidade i en stilsäker regidebut av skådespelaren Kevin Spacey. (1997)

TV 1000

22.00