Filmtips 8 november

TV
Foto: NEW LINE CINEMA
Adam Sandler är bra i huvudrollen och sjunger också bra.

The wedding singer

Mycket underhållande och charmig kärlekskomedi.

Låt inte namnet Adam Sandler skrämma bort er. Detta är fjärran från de gapiga, barnsliga och töntiga komedier han normalt är med i.

Här spelar han Robbie, som drömmer om en riktig artistkarriär, men får nöja sig med att sjunga covers på kända låtar på bröllop och andra fester.

Filmen utspelas 1985, så det blir ett väldigt frossande i kläder och musik från den tiden, allt från Nenas "99 luftballons" till Culture clubs "Do you really wanna hurt me?".

På dessa fester stöter han med jämna mellanrum ihop med Julia ( Drew Barrymore), en frilansande servitris.

De blir vänner - som diskuterar livet och kärleken med varandra. Båda är väg att gifta sig med sina respektive partners.

En dag visar det sig att vänskapen kanske har utvecklats till något mer...

Det är kul. För "The Wedding singer" är en mycket lyckad komedi, som med ett stort varmt hjärta både lyckas skoja med en epok och fängsla med en tidlös kärlekshistoria.

Adam Sandler har aldrig varit bättre i en långfilm och sjunger dessutom bra.

Drew Barrymore är fantastisk.

(1998)

SVT 1

21.00

Rocky horror picture club

Underhållande skräckfilmsparodi och musikal med stort kultrykte.

Inte minst för att i rollistan återfinns en då 29-årig Susan Sarandon i en tidig roll och Tim Curry var med som den galne transvestititen Dr Frank-N-Furter.

Filmen visas fortfarande på sina ställen i USA vid midnattsföreställningar, då hela publiken agerar ut replikerna.

Kultfakta: Mick Jagger ville spela Dr Frank-N-Furter, men Tim Curry hade redan spelat rollen så bra på teatern att han därför fick göra den även i filmen.

(1975)

TV 4

23.25

Night of the livign dead

<4pplus>

George A Romeros klassiska skräckfilm, en svartvit lågbudgethistoria om köttätande zombies som attackerar en grupp människor som barrikaderat sig på en bondgård. Ansågs oerhört våldsam på sin tid, känns nu mest skrämmande genom en konsekvent ruggig stämning. (1968)

Canal+ Gul

23.10

Brokedown palace

Ganska spännande drama om två tjejer ( Claire Danes, Kate Beckinsale) som luffar runt i Asien och fängslas för narkotikasmuggling i Thailand. En amerikansk advokat ( Bill Pullman) blir deras enda hopp" (1999)

Canal+

18.15

Me myself I

Underhållande australisk komedi i samma anda som "Sliding doors". Här är det Rachel Griffiths - känd från "Muriels bröllop", "Hilary & Jackie" och tv-serien "Six feet under" - som spelar en cynisk singel som får uppleva vad som hade hänt om hon i stället hade gift sig och skaffat barn. (1999)

TV 1000 Cinema

19.00

Dirty game

Välgjord och skarp amerikansk tv-satir om två mediemoguler. Förebilderna är Ted Turner och Rupert Murdoch. Med Gabriel Byrne, Ben Kingsley, Mimi Rogers och Illeana Douglas. (Weapons of mass distraction, 1997)

Kanal 5

23.55

Grind

Välgjort drama om några vanliga amerikaner ur arbetarklassen som ägnar sig åt småkriminella affärer. Förutsägbar intrig, men bra människoporträtt. Med Billy Crudup och Adrienne Shelley. (1997)

TV 1000 Cinema

1.40

Turbulence

Flygvärdinna ( Lauren Holly) och seriemördare ( Ray Liotta) utkämpar en kamp på liv och död ombord på en jumbojet, på väg in i alla tiders värsta oväder. Påkostad, fartfylld och aldrig tråkig, men samtidigt totalt orealistisk. Fick två uppföljare. (1997)

TV 3

22.00