Filmtips 9 november

TV
Sue Lyon, 15 år, spelade den första förföriska Lolita, 14 år i filmen mot 12 i boken.

Lolita

Stanley Kubricks (1928- 1999) stundtals geniala filmversion av Vladimir Nabokovs (1899-1977) roman.

En skandalomsusad bok, då den skildrar det "förbjudna" förhållandet mellan en äldre litteraturprofessor och en 14-årig flicka.

Boken kom 1955 och flickans namn Lolita blev så småningom ett eget ord, ett uttryck som används för att beskriva unga kvinnor som uppträder erotiskt utmanande mot äldre män.

James Mason (1909- 1984) spelar litteraturprofessorn Humbert Humbert som blir besatt av sin hyresvärdinnas ( Shelley Winters) utmanande tonårsdotter ( Sue Lyon).

Flickans mamma är också sexuellt utsvulten.

Många minns dock främst filmen för Peter Sellers (1925- 1980) som spelar en märklig tv-stjärna som hamnar mitt i denna kärlekskarusell.

Kubricks film är också en träffsäker satir över det lite småstrista USA, där vägarna kantas av lådliknande billiga motell som kärleksparet färdas genom.

Kultfakta I: Tuesday Weld var länge påtänkt för titelrollen.

Kultfakta II: Det var mycket medvetet som Kubrick valde en välutvecklad 15-åring till titelrollen. Han var rädd för att censorerna skulle vara tuffare om flickan såg för ung ut. Och för att slippa en debatt om olagligt sex ändrades åldern på flickan från 12 (i boken) till 14 i filmen.

Kultfakta III: 1997 kom en nyinspelning av filmen, gjord av Adrian Lyne (Farlig förbindelse) med Jeremy Irons, Melanie Griffith, Frank Langella och Dominique Swain i huvudrollerna. (1961)

SVT 2

21.15

En på miljonen

"Adam & Eva" blev en dundersuccé. Men även Måns Herngrens/ Hannes Holms debutfilm är mycket sevärd. Dels för skådespelartrion Tomas von Brömssen, Gösta Ekman och Ulla Skoog, dels för det fräcka greppet att göra en komedi om arbetslöshet!

Utspelas i bankmiljö och är effektiv humoristisk samhällskritik, lite som i Hasseåtages filmer.

Slutet är hysteriskt roligt. (1995)

TV 4

21.00

Elling

Underhållande och mycket hjärtevärmande norsk komedi om två män som försöker klara sig på egen hand utanför mentalsjukhuset. Stora känslor kring små steg i Oslo.

Per Christian Ellefsen och Sven Nordin hade spelat rollerna i en teaterversion. Stor publiksuccé i Norge och filmen var Oscarsnominerad som bästa utländska film. Både en uppföljare och en USA-version är på gång. (2001)

Canal+

20.00

Hannibal

Uppföljaren till "När lammen tystnar". Dr Hannibal Lecter ( Anthony Hopkins) lever under pseydonym i Italien. FBI-agenten Clarice Starling ( Julianne Moore) får sparken, men ändå möts de båda. Ridley Scotts film är thriller, kinky kärlekshistoria och svart komedi. En ny film om Lecter - "Röd drake" - har just haft biopremiär. (2001

Canal+

23.00

Mrs Dalloway

Bra filmversion av Virginia Woolfs (1882-1941) roman.

Vanessa Redgrave spelar socitetsdamen som på 1920-talet drömmer sig tillbaka till sin ungdom, då hon levde ett mer äventyrligt liv. Natasha McElhone (Ronin) spelar rollen som ung.

Regi av Marleen Gorris, holländskan som är mest känd för "Antonias värld" (1995), Oscarsvinnare för bästa utländska film. (1997)

SVT 1

23.15

Love matters

Tv-drama där ett par ( Griffin Dunne, Annette O"Toole) ifrågasätter sitt äktenskap i samband med att de får besök av några vänner, alla med struliga kärlekserfarenheter. Med Tony Goldwyn och Gina Gershon i tidiga roller. (1993)

TV 3

3.05

Kort lycka

Amerikansk tv-film och en väldigt annorlunda kärlekshistoria. Två människor som båda (!) har obotlig cancer möts och blir kära på ålderns höst. Med Peter Falk och Jill Clayburgh. (Griffin and Phoenix: A Love story, 1976)

TV 4

3.25

Clockers

Spike Lees starka, omskakande filmversion av Richard Prices roman om poliser och knarklangare i en New York-förort. Mångbottnad skildring av livet i nedslitna betongskrapor med billiga lägenheter. Bra skådisar: Harvey Keitel, John Turturro, Mekhi Phifer och Delroy Lindo. (1995)

TV 3

0.35