Filmtips 12 november

TV
Foto: warner bros
Mästerregisssören Stanley Kubrick i full aktion.

Kamera: Stanley Kubrick

Dokumentärfilm om Stanley Kubrick (1928-1999).

Den visas förstås för att Sveriges Television just nu visar en serie av regissörens mest kända filmer.

Kubrick, denne amerikan som sedan många år var bosatt på den engelska landsbygden, var en av de allra mest mytomspunna filmregissörerna.

Han var (ö)känd för sin perfektionism, för att kunna ta om en scen praktiskt taget hur många gånger som helst och för att han vägrade filma någon annanstans än i närheten av sitt hem.

Så när han skulle göra sin film om Vietnamkriget, "Full metal jacket", lät han till exempel bygga upp en bit av Vietnam i ett hamn-område i London.

Myterna kring honom blev naturligtvis bara större och större, då han i princip aldrig ställde upp för intervjuer.

Därför är det här en unik film, som både innehåller gamla filmklipp, äldre intervjuer och samtal med regissören strax före hans död.

Hans sista film blev "Eyes wide shut" med då äkta paret Tom Cruise och Nicole Kidman. Cruise är filmens berättare. I filmen medverkar också hans familj och vänner och ett antal av filmvärldens tyngsta namn som Woody Allen, Martin Scorsese, Jack Nicholson, Alan Parker, Sydney Pollack och skådisar som har blivit kända just genom Kubrick-filmer som Malcolm McDowell och Shelley Duvall.

Att filmen blev av beror nog till stor del på att dess regissör, Jan Harlan, stod väldigt nära regissören; han är gift med systern! (Stanley Kubrick: A Life in pictures, 2001)

SVT 2

22.10

Gösta Berlings saga

Svensk stumfilmsklassiker efter Selma Lagerlöfs (1858-1940) roman.

Det var också en av Greta Garbos (1905-1990) första filmroller. Men filmen blev aldrig populär hos bokens författarinna.

Hennes bok kom ut 1891 och blev omedelbart en stor framgång. 1913 sålde hon filmrättigheterna, men när de efter diverse turer hamnade hos Svensk filmindustri försökte hon, förgäves, köpa tillbaka dem. Hon ville för sitt liv inte att Mauritz Stiller (1883-1928) skulle regissera filmen, då hon tyckte att han hade förvanskat händelser och personer då han filmade en tidigare historia av henne.

Men Stiller regisserade. Mot löfte att inget skulle ändras i det manus hon lite motvilligt godkände. Men när hon sedan såg filmen blev hon mycket upprörd över en slagsmålsscen i en kyrka som varken fanns i boken eller filmens manus.

Hon förlät aldrig Stiller för den scenen. Lars Hanson (1886- 1965) fick ett blandat mottagande för sin insats i titelrollen. (1924)

SVT 1

13.50

Once upon a time in America

Sergio Leones (1922-1989) mästerverk med Robert De Niro. Gangsterfilm nästan i samma klass som Gudfadern-filmerna. Den våldsamma historien utspelas i New York under 1900-talets första hälft. (1984)

TV 1000 Cinema

21.00

Vilse

Erotiskt laddad thriller efter James M Cains (1892-1977) berömda roman. En restaurangägare ( Cecil Kellaway, 1890- 1973) anställer en kringsresande dagdrivare ( John Garfield, 1913- 1952).

Det dröjer inte länge förrän han har fått ihop det med ägarens förföriska hustru ( Lana Turner, 1921-1995). Tillsammans planerar de att göra sig av med honom"

Historien filmades senast 1981 med Jack Nicholson och Jessica Lange.

(The Postman always rings twice, 1946)

TCM

22.00

Con air

Högljudd, fartfylld actionfilm om ett gäng fångar som kapar det flygplan som transporterar dem från ett fängelse. Kul dialog och bra skådisar som Nicolas Cage, Steve Buscemi, John Cusack, John Malkovich och Ving Rhames. Fast finalen är bara för mycket. (1997)

TV 3

21.00

Black and white

Lite rörig blandning av thriller och drama om vita ungdomars fascination för hiphopkulturen. Utspelas i New York. Med rapartister, Brooke Shields, Claudia Schiffer, Ben Stiller, Robert Downey Jr och Mike Tyson. (1999)

TV 1000

18.00

Kändisliv

Woody Allens mycket roliga drift med kändis- och medievärlden med läckert svartvitt foto av Sven Nykvist. Om en nöjesjournalist ( Kenneth Branagh) och hans vilda liv i New York. Med Charlize Theron, Melanie Griffith och Leonardo DiCaprio som har nästan elektrisk utstrålning i en biroll som svinaktig filmstjärna. (Celebrity, 1998)

TV 1000 Cinema

19.00

Private parts: Howard Sterns liv & under

Underhållande, självironisk biografi om Howard Stern, kontroversiell, sexfixerad radiopratare som blivit stenrik på sina program, tv-shower och böcker. Han spelar sig själv, Mary McCormack hans högt älskade hustru. Fast filmens lyckliga slut gäller inte längre, de har gått skilda vägar. (Private parts, 1997)

TV 1000

14.00