Filmtips 13 november

TV
Foto: WARNER BROS
Marisa Berenson spelar ladyn med flera adliga titlar i Lyndon.

Barry Lyndon

Gripande kärlekshistoria i 1700-talsmiljö, med Ryan O"Neal och Marisa Berenson.

En av filmerna i SVT:s serie med Stanley Kubrick-filmer.

Filmen bygger på Wil- liam Thackerays (1811- 1863) roman med samma namn.

Ryan O'Neal spelar den irländske 1700-talshjälten, en äventyrare som när han väl blir framgångsrik, låter framfången stiga sig åt huvudet.

Tempot är (medvetet) långsamt, det gäller att liksom låta sig sugas in i den gripande berättelsen.

Stanley Kubrick har alltid legat långt fram när det gäller uppfinningar inom filmtekniken.

Här mer eller mindre tvingade han kameratillverkaren att ta fram mer ljuskänsliga linser, då han vägrade använda lampor i de många scener som spelades in där levande ljus var den enda ljuskällan.

Många blev förvånade när han valde den rätt träaktige Ryan O'Neal och den oerfarna modellen Marisa Berenson till huvudrollerna. Elaka rykten har gjort gällande att åtminstone valet av O"Neal var mycket medvetet, att regissören valde en skådespelare som inte kunde uttrycka känslor för att spela en människa som var just så.

Ingen av dem har kommenterat ryktena...

Filmen blev fyrfaldigt Oscarsbelönad, för foto, musik, scenografi och kläder. De skapades av svenskan Ulla-Britt Söderlund. (1975)

SVT 1

21.30

Gossip

Colin Nutleys komedi om livet bakom kulisserna i teater- och filmbranschen.

Nio skådespelerskor konkurrerar om samma roll i en film. Männen i deras liv är också i branschen - producenter, regissörer eller skådespelare. Allt utspelas under ett dygn. Från två skådespelerskors ( Ewa Fröling, Marie Richardson) besök i soffan i TV 4:s "Nyhetsmorgon" till en födelsedagsfest framåt nattkröken, när en av dem ( Lena Endre) fyller 40.

Ett händelserikt dygn.

På många sätt är det Nutleys svartaste film. Folket i hans bransch är både bästa vänner och bittra konkurrenter. Här finns mycket cynism, avundsjuka, svartsjuka, missunnsamhet och falskhet. Folk bedrar varandra till höger och vänster.

Tyvärr knyts inte alla historier riktigt ihop.

Men det är oftast roligt. Och vilken rollista - Peter Haber, Rolf Lassgård, Brasse Brännström, Suzanne Reuter, Pernilla August, Helena Bergström, Mikael Persbrandt och många fler. (2000)

Canal+Gul

17.20

De överlevande

Starkt tv-drama om en journalist ( Laura Dern) som ska avslöja en klinik för före detta tortyroffer. Med Vanessa Redgrave, Sarita Choudhury och Raul Julia (1940-1994) i sin sista roll. (Down came a blackbird, 1995)

Kanal 5

1.15

Serpico

Al Pacino i en av sina allra bästa roller. Han spelar en New York-polis som hamnar i konflikt med sina kolleger och blir utfryst när han avslöjar korruptionen inom den egna kåren. Historien bygger på verkliga händelser. Pacino nominerades för en Oscar, men vann inte. (1973)

ZTV

21.50

En dans med dig

Underhållande Hollywood-musikal med musik av Irving Berlin (1888-1989). Den enda filmmusikalen där Judy Garland (1922-1969) och Fred Astaire (1899-1987) spelade mot varandra. Påkostade show- och musiknummer, inte minst finalnumret "Easter parade", som är inspelat i samband med påskparaden på Femte avenyn i New York. (Easter parade, 1948)

SVT 1

14.20

Rawhide

Spännande västern. Tyrone Power (1914- 1958) och Susan Hayward (1917-1975) har huvudrollerna i det här gisslandramat. Fyra laglösa män blir fångar på en avlägsen diligensstation, där skurkarna väntar på en inkommande guldtransport.

Slutar med en mycket skickligt filmad "shoot-out".

En nyinspelning av "Show them no mercy!" (1935), samma historia i gangster- miljö. (1951)

TV 4

0.10

Den perfekta stormen

Drama om besättningen på ett fiskefartyg, som hamnar i oväder. Historien har verklighetsbakgrund. Sällan har havets kraft skildrats med sådan styrka på film. Bra skådisar: George Clooney, Mark Wahlberg, John C Reilly, Karen Allen och Diane Lane. (The Perfect storm, 2000)

Canal+ Blå

20.00

Vem plockar fjädrar från månen?

Okända skådisar, okänd regissör. Men det här franska dramat - om en man som kämpar i motvind med att uppfostra döttrarna när hustrun dör - är klart sevärt. Både gripande och välspelat. (Qui plume la lune?", 1999)

Canal+

20.00

ARTIKELN HANDLAR OM