Misstänkt djurplågeri mörkas

Smågris avlivades akut efter kastrering i "Farmen"

1 av 2 | Foto: TV 4
KLÄMDES IHJÄL EFTER FÖDSELN I går fick suggan tillökning i "Farmen". Enligt distriktsveterinären avled flera griskultingar. Grisen på bilden klämdes ihjäl under suggan efter födseln.
TV

Aftonbladet kan i dag avslöja nödslakten i "Farmen" som TV 4 inte visar.

Seriens djuransvarige, "Gutta" Andersson, säger att avlivningen inte ägt rum.

- Han kan inte vara så dum att han tror att det kan mörkas, säger distriktsveterinär Jesper Ordell.

I går fick suggan tillökning i "Farmen". En av deltagarna konstaterar i bild att allt har gått smärtfritt och att ingen av smågrisarna dött.

Det stämmer inte.

Enligt journalerna hos distriktsveterinären i Hedemora avled flera griskultingar. En klämdes ihjäl under suggan efter födseln och en annan avlivades efter att ha trampats av suggan.

- Men det hör till vanligheterna efter en grisning, säger Jesper Ordell, distriktsveterinär i Hedemora.

Dessutom dör en tredje smågris under mystiska omständigheter.

Incidenten visas inte i tv.

Smärtsamt tillstånd

Enligt distriktsveterinärernas journal kallades en veterinär till "Farmen" för att avliva en griskulting som drabbats av tarmframfall efter en kastrering.

Men när Aftonbladet talar med "Gutta" Andersson, sakkunnig på "Farmen" och den som genomförde kastreringen av grisarna, har han en helt annan minnesbild.

- De grisar som dog, avled de tre första dagarna efter födseln. Efter kastreringen hände ingenting, säger han.

Påståendet avvisas av distriktsveterinären Jesper Ordell.

- Mina kollegor har sagt att grisen avlivades på grund av tarmframfall efter kastreringen. Det har vi papper på. Jag kan inte tro att han är så dum att han tror att det kan mörkas. Han måste mena något annat, säger han.

Avlivningen genomfördes cirka 24 timmar efter kastreringen. "Gutta" var inte på plats vid tillfället.

Tarmframfall är ett smärtsamt tillstånd för grisen och innebär att delar av tarmarna hänger utanför kroppen. Morgonen efter kastreringen upptäcktes blodspår från grisen i stian och veterinär tillkallades omedelbart.

"TV 4 har ansvar"

- Det kan vara frågan om djurplågeri. Det ser ut som man har brustit i tillsynen. Visserligen är det svårt att ha kontroll under natten, men tarmframfall är ett välkänt fenomen.

- Jag tycker att det yttersta ansvaret i det här fallet vilar på TV 4 och produktionsbolaget Strix, säger Christina Lindgren, veterinärinspektör på Jordbruksverket.

Fredrik Arefalk, projektledare på TV 4, säger att "Guttas" felaktiga uppgifter beror på att han inte fått tillräcklig information av tv-teamet.

- Vi kan inte skildra precis allt som händer. Men vi hade god tillsyn av djuren. Så fort problemen upptäcktes togs grisen om hand, säger han.

Dan Panas