Drabbad av cancer

Daniel Norling i "Farmen" riskerade livet under inspelningen

1 av 2 | Foto: Foto: GETTY IMAGES
TUFF CELLGIFTSBEHANDLING Svullnaden på Daniel Norlings hals gick inte tillbaka. Det visade sig att han drabbats av den svåra cancersjukdomen Hodgkins sjukdom. Dödligheten är 20 procent, om sjukdomen upptäcks tidigt. "Jag måste förmodligen gå på regelbundna läkarkontroller resten av livet", säger Daniel Norling, som vann kampen mot sjukdomen.
TV

Daniel Norling, 22, fick cellgiftsbehandling för sin cancer tio månader före "Farmen".

Den tuffa inspelningen blev en prövning.

- Jag gick ner så mycket att jag närmade mig gränsen där det började bli livsfarligt, säger han.

"Farmen"-deltagaren Daniel Norling var 20 år och genomgick en tuff jägarbefälsutbildning i lumpen när problemen började.

- En dag märkte jag att jag var väldigt matt. Det blir man ju, eftersom utbildningen var enormt påfrestande. Men dessutom hade jag ett svullet lymfkärl på halsen, säger han.

Läkaren i lumpen trodde först att det var en vanlig infektion.

Men svullnaden gav inte med sig efter militärtjänsten och Daniel Norling remitterades till en specialist.

Där fick han beskedet att han drabbats av den allvarliga cancersjukdomen Hodgkins lymfom.

- Alla spelpjäser jag ställt upp under livet blev omkullvälta när jag fick beskedet.

- Jag hade nästan aldrig varit sjuk innan. Jag har aldrig brutit några ben trots att jag hållit på med både rugby och hockey, säger Daniel.

Förlorade håret

En cellgiftsbehandling sattes in omedelbart.

- Jag förlorade mycket hår och var inte säker på om jag skulle få det tillbaka. Jag blev trött och smaklökarna påverkades också. Mat som jag gillat förut smakade inte bra längre och tvärtom, säger Daniel.

Ändå valde han att inte böja sig för sjukdomen. Han fortsatte att umgås med vänner och försökte leva ett så normalt liv som möjligt.

- Jag är en vinnartyp. Från första sekunden insåg jag att det handlade om att satsa 110 procent för att vinna den här kampen också, säger Daniel.

Dödligheten i Hodgkins lymfom är 20 procent om sjukdomen upptäcks tidigt.

- Klart man kan säga att jag var lyckligt lottad. Men ingen frisk människa vill väl ha en pistol med två tomma skott riktad emot sig. 20 procents risk är 20 procent för mycket, säger Daniel.

Han vann kampen och blev frisk.

- Men jag måste förmodligen gå på regelbundna läkarkontroller resten av livet, säger han.

Orsakades av lumpen

Daniel tror att de fysiska påfrestningarna i lumpen kan ha lett till försämrat immunförsvar som banade väg för sjukdomen.

Ändå gav sig Daniel in i den tuffa "Farmen"-inspelningen. Då hade han även av okänd anledning drabbats av en halvsidesförlamning i ansiktet.

Av hälsoskäl följdes han extra noggrant under inspelningen.

- Jag gick ner så mycket att jag närmade mig gränsen där det började bli livsfarligt. Men då sa jag till och då fick jag hjälp med kosttillskott, säger Daniel.

Han hoppas i dag kunna ingjuta hopp i dem som drabbats av sjukdomen. Och nu satsar Daniel på att utbilda sig till sjuksköterska.

- Med min erfarenhet av sjukhusvård tror jag att jag har mycket att tillföra, säger han.

Varje år får 150 svenskar Hodgkins

De fick också sjukdomen

Dan Panas

ARTIKELN HANDLAR OM