Awa sjunger för världens barn

1 av 2 | Foto: CLAUDIO BRESCIANI/SCANPIX
Awa Manneh är en av artisterna i helgens gala.
TV

Awa Manneh, 20, är från Uppsala.

Hon är också Sveriges nya, stora soulhopp.

I kväll uppträder hon i den tv-sända galan "Tillsammans för världens barn" i SVT 1 och framför låten "Hiphop ballad".

Awa gör soulmusik som får höfter att svänga, fötter att stampa takten och dansgolv att fyllas, men också ögon att slutas och hjärtan att öppnas. Allt började med morsans skivsamling.

- Jag växte upp med soulen som kom på 1980-talet. Min mamma lyssnade bara på det: Alexander O"Neal, Randy Crawford, Stevie Wonder, Gladys Knight, James Ingram " Ja, och så Whitney Houston. Hennes första album frälste mig.

Mimade i början

Då var Awa sju åtta år och brukade kliva upp på morgnarna när resten av familjen fortfarande låg och sov och slå sig ner vid stereon och lyssna i hörlurarna.

- Jag sjöng inte med. Jag mimade. Gillade verkligen det, att bara lyssna, att försöka hitta varenda liten viskning, känna hur de sjöng, hur dynamiken blev till.

En dag i tredje klass mimade hon till Whitneys "All the man I need" med ett par kompisar. Eftersom musiken var så hög började hon sjunga med, förvissad om att ingen av klasskamraterna skulle höra, men hon hörde sig själv och det lät allt annat än falskt.

- Efter det kom jag i gång med sången.

Awa har fått mycket beröm för sitt debutalbum "Sounds like me". Bland annat har hon jämförts med Mary J Blige.

- Mary J har inspirerat mig. Absolut. Men i dag är jag mindre intresserad av specifika artister. Det är mera att jag inspireras av en stil, av soul över huvud taget, säger hon.

Tore S Börjesson