"Farmen" har polisanmälts

"Djuren används som publik-dragande rekvisita"

TV

"Farmen" polisanmäldes i går för djurplågeri efter Aftonbladets avslöjande om en akut nödslakt.

- Djuren används som publikdragande rekvisita och deras välmående har blivit lidande av bristande tillsyn, säger Johan Beck-Friis på Sveriges Veterinärförbund.

ANKLAGAS FÖR DJURPLÅGERI Griskultingar kastrerades i "Farmen". En av grisarna tvingades man senare att nödslakta - efter ett dygn i plågor. Nu polisanmäls TV 4 för djurplågeri.

Förra veckan avslöjade Aftonbladet hur TV 4 mörkat att smågrisar som fötts i programmet har nödslaktats. En griskulting avlivades efter att ha drabbats av tarmframfall efter en kastrering.

Avlivningen ägde rum cirka 24 timmar efter kastreringen vilket är för lång tid enligt Veterinärförbundet.

I går lämnade Veterinärförbundet därför in en polisanmälan mot "Farmen" hos polismyndigheten i Dalarna.

- Vi vill göra en markering och visa att det måste finnas tillsyn när det handlar om djur. Vi vill att polisen utreder TV 4:s och Strix televisions ansvar i det inträffade, säger Johan Beck-Friis.

Kunde ha räddats

Tarmframfall är ett smärtsamt tillstånd för grisen och innebär att delar av tarmarna hänger utanför kroppen, men om tillståndet upptäcks i god tid kan hålet sys ihop och grisens liv räddas.

- Man kan inte begära ett deltagarna ska kunna sköta det här utan det är de som är ansvariga för programmet som ska se till att djuren mår bra, säger Johan Beck-Friis.

Tycker du att "Farmen" bör läggas ned?

- Ja, det tycker jag. Åtminstone djurhantering. Det är klart osmakligt när djuren används som rekvisita.

"Har skötts rätt"

Fredrik Arefalk är projektledare för "Farmen". Han menar att TV 4 ser allvarligt på anmälan men att djuren skötts på regelrätt sätt.

- Vi har professionell kunskap på plats som ser till att vi gör rätt. När vi klargör omständigheterna är jag säker på att det kommer att visa sig att vi inte brutit mot några föreskrifter, säger han.

Veterinärförbundet kommer att fortsätta att jobba mot att djur ska få användas i underhållningsprogram.

Anmäldes 5 gånger förra året

Linda Hjertén