Filmtips 14 november

TV
Foto: castle rock entertainment
Demi Moore i många dansscener.

Striptease

"Tease" betyder retas. Det är den viktiga halvan av boktiteln på Carl Hiaasens underhållande thriller om hycklare i Florida. Tyvärr har filmen för mycket av strip, den andra halvan av ordet. Stackars Demi Moore ska visa hur duktig hon är som dansös, med eller utan kläder, och det är på tok för många och på tok för långa dansscener som ska vara erotiska. Men är stendöda.

Resten av filmen är bra. Bitvis mycket bra.

Andrew Bergman är rätt regissör för tonen i Hiaasens elaka satirer med groteska inslag. Han har tidigare gjort bland andra "Smekmånad i Las Vegas" och "Ny i maffian", och är hemma bland kufar som Burt Reynolds svinige politiker.

Egentligen handlar historien om en arbetslös mamma som mister vårdnaden om sin dotter (spelad av Moores riktiga dotter Rumer Willis). Fadern är en missbrukande odugling och hon kämpar för att få råd att rädda flickan. På stripklubben Eager beaver, där hon tar jobb, blir både den fulle kongressledamoten och några svensexeherrar tända på henne. Det leder till bråk, politikern hotas av utpressning och hjulen sätts i rörelse.

Armand Assante spelar den vänlige polis som engagerar sig i den korrupta härvan. Ving Rhames är rolig som den barske utkastaren på klubben. (1996 /rek 15)

Kanal 5

21.00

Big daddy

En slapp, slarvig ungkarl tar hand om en femårig pojke för att imponera på sin flickvän. Eftersom de två grabbarna befinner sig på samma intressenivå blir det en gör-som-du-vill-tillvaro för den yngste killen. Han får lära sig kissa mot husväggar, kasta pinnar för att fälla rollerblade-åkare, äta skräpmat tills han somnar och ta fribrottargrepp.

Paradis? Knappast.

Filmens problem är att den inte heller tycker det. Den må börja med lite anarki och busighet, men sensmoralen är uppfostrande som en predikan i söndagsskolan.

Nu ska man kanske inte ta filmen för allvarligt. Då börjar man väl gråta, med tanke på en femårig pojke som lämnas bort av en dödssjuk mamma och slits mellan en underlig socialförvaltning och en oansvarig Adam Sandler.

Upplösningen i en rättegångssal hör också mest hemma i drömmarnas värld.

Men smågulligt är det. Gammaldags, och Sandler är bäst när han är så här nedtonad, precis som i "Wedding singer". Man ska studera och slita hårt, klä sig snyggt och ta sitt ansvar. Vem väntade sig den propagandan från Adam Sandler? (1999 /barntillåten)

ZTV

20.00

Italienska för nybörjare

Underbar dansk film som börjar med flera tragiska händelser för några vilsna män och kvinnor. Så småningom hittar de kärleken på oväntade ställen. Rolig och överraskande, välskriven och mycket bra spelad. Gjord i dogmastil. (Italiensk for begyndere, 2000) Canal+ Gul

19.10

Släkten är värst

Ben Stiller gör bort sig gång på gång när han kommer hem till flickvännens föräldrar. I synnerhet den barske pappan Robert De Niro tittar ogillande på mannen som vill gifta sig med hans dotter. En uppföljare har snart premiär. (Meet the parents, 2000)

Canal+ Gul

17.25

Domslutet

Paul Newman är mycket bra som en alkoholiserad advokat som får ett fall där alla vill ha snabb förlikning. Men han engagerar sig i en skadad ung kvinnas öde och stämmer det mäktiga sjukhuset. (The Verdict, 1982)

Canal+ Gul

15.10

Sunshine

Ralph Fiennes spelar tre generationer judar i Ungern i István Szabós tretimmars-drama. Alla vill bli en del av makten, men utsätts för antisemitism, trots namnbyte, guldmedalj under Berlin-OS 1936 eller kommunistisk nit. (1999)

TV 1000

17.50

Borderline - Dessa vackra hästar

Vacker film om cowboyen Matt Damon som rider in i Mexiko och blir kär i ranchägarens dotter Penélope Cruz. Vemodigt smärtsamt kärleksdrama efter bättre bok av Cormac McCarthy. (2000)

TV 1000 Cinema

19.00