Filmtips 15 november

TV
Jack Nicholson som den allt vansinnigare författaren.

The Shining

Riktigt ruggig rysare i SVT:s utmärkta Stanley Kubrick-serie.

Bygger på Stephen Kings roman, men författaren själv var inte nöjd med filmen. Han gjorde en egen tv-version för några år sedan.

Men vi är många andra som tycker att Kubricks film är väldigt otäck och spännande.

Jack Nicholson spelar en författare som ska vakta ett öde hotell under vintern. Hans fru ( Shelley Duvall) och son ( Danny Lloyd) följer med, men de blir snart nervösa när författaren visar tecken på växande van- sinne.

Det finns något övernaturligt i det gamla hotellet och både pappan och pojken har blodiga syner.

I flera scener följer Kubricks kamera den lille pojken runt hotellkorridorerna. En då revolutionerande teknik med Steadicam, en kamera som filmaren kunde bära runt utan att det blev skakningar i bilden.

Till sist blir det en mycket spännande final.

När filmen först hade biopremiär i USA var den nästan en halvtimme längre, men Kubrick klippte ner den. (1980)

SVT 1

21.00

En värsting till syster

Enkel, rak komedi som blev en överraskande stor succé.

Whoopi Goldberg spelar en sångerska i spelstaden Reno som råkar bli vittne till skumma gangsterhanteringar. Hon måste fly undan sin förre älskare ( Harvey Keitel) och gömmer sig i ett nunnekloster.

Där blir det förstås kulturkrock mellan den svärande, festglada nattklubbsartisten och de präktiga nunnorna. Men som ny ledare för kören gör hon underverk.

Idén är rätt kul, men filmen bygger sina flesta skämt kring detta enda uppslag.

Goldberg är bra i huvudrollen och soullåtarna som nunnorna får nynna med i svänger bra. I klostret finns de sevärda Maggie Smith, Mary Wickes och Kathy Najimy.

Men en bättre komediregissör än Emile Ardolino (Dirty dancing, Tre män och en liten tjej) hade kanske fått ut fler överraskningar.

En uppföljare gjordes året efter. Den hade i stort sett ingen handling och var långtråkig. (Sister act, 1992)

TV 3

20.00

I huvudet på John Malkovich

Mycket originell och underhållande komedi om några New York-bor som hittar en port in i skådespelaren John Malkovichs huvud. Med John Cusack, Cameron Diaz, Catherine Keener - och Malkovich själv i en härlig drift med sin image. (Being John Malkovich, 1999)

Canal+

18.05

Elling

Hjärtevärmande komedi om två norrmän som skrivs ut från mentalsjukhus och ska försöka bo på egen hand. Den ene tar hand om en gravid granne, den andre vågar sig nästan ut bland andra människor för att bli diktare. (2001)

Canal+ Gul

0.25

Mina jag och Irene

Jim Carrey spelar en man med kluven personlighet. Både mesige polisen och hans elaka andra sida blir kära i Renée Zellweger. Som är på flykt från en skum härva. Regi av bröderna Bobby och Peter Farrelly. (Me, myself and Irene, 2000)

Canal+ Gul

21.00

Killing time

Parodi på/hyllning till brittiska gangs-terfilmer med en massa dödande. Här är yrkesmördaren en kvinna som hyrs in av en skum polis för att hämnas ett mord. Men andra hyrs också in för att mörda henne. Mycket våld, kring en photogenique huvudperson. (1998)

TV 3

22.00

Bad faith

Videospänning om skumma poliser som jagar en seriemördare. Mark Moriarty gör mest tv, men Patti LuPone är en duktig musikalartist också. Även med bland andra Gloria Reuben. (2000)

Viasat Action

21.00