Filmtips 16 november

TV
Foto: WARNER BROS
Matthew Modine spelar en av de unga soldaterna i Stanley Kubricks omskakande drama.

Full metal jacket

Stanley Kubricks omskakande Vietnamfilm om några unga soldater (bland andra Matthew Modine) som möter krigets brutala verklighet.

Den extremt flygrädde exilamerikanen Kubrick vägrade lämna sitt England och lät bygga upp en vietnamesisk stad i ett gammalt hamnområde i London .

Den första halvan av filmen utspelas under träning på en bas i USA.

Lee Ermey, som spelar det hårda befälet, är själv soldat med krigserfarenheter från Vietnam.

I den andra delen får vi följa soldaterna i kriget och i jakten på en fientlig prickskytt.

Hela filmen leder fram emot en stark finalscen.

Vincent D"Onofrio gör en stark roll som en plågad soldat under utbildningen.

Kubrick filmar ytterst sparsamt. Före "Full metal jacket" kom "The Shining" 1980 och sedan tog det många år innan han blev klar med "Eyes wide shut" med Tom Cruise och Nicole Kidman samt Marie Richardson i en biroll.

Staney Kubrick dog strax före filmens premiär. (1987)

SVT 2

21.15

Mysteriet Williams

Hårdkokt thriller om en kvinna och hennes älskare som planerar att mörda den rike maken. Men allt går inte enligt planerna. Som det sällan gör i den här sortens filmer. Men när det är lyckat vet man inte riktigt vart historien ska ta vägen.

Gjord i svartvitt.

Utspelas mest i San Francisco och Golden Gate-bron syntes i bakgrunden på filmaffischen. Men handlingen flyttar också till Idaho.

Brian Donlevy spelar den hygglige maken och Helen Walker hans fru. Donlevy (1901-1972) hade en spännande bakgrund. Som 14-åring ljög han om sin ålder och kom in i armén där han jagade Pancho Villa. Sedan var han pilot under första världskriget. Han filmdebuterade på stumfilmstiden.

Regissören Arthur Lubin var också en veteran som började filma i tidigt 1930-tal och gjorde filmer i alla sorters genrer, bland de bästa med komikerna Abbott & Costello. Han gjorde också den framgångsrika versionen av "Phantom of the opera" 1943.

På 1950- och 1960-talen jobbade han även med tv-serier som "Maverick", "Bröderna Cartwright" och "Familjen Addams". (Impact, 1949)

SVT 1

23.25

Falling down

En störd man i Los Angeles attackerar folk. Värmen och bilköer utlöser hans frustration som gäller besvikelser på jobbet och hustrun som lämnat honom. Det krävs väldigt lite för att han ska bli arg. Det drabbar bland annat en asiatisk affärsinnehavare, ett latinamerikanskt gäng, några äppelkindade hamburgerförsäljare, en militant vapenförsäljare och ett par rika golfare. Michael Douglas spelar mannen i vit skjorta. (1993)

TV 1000 Cinema

21.00

Jagad

Adrenalinfylld start, där läkaren Harrison Ford blir oskyldigt anklagad för mordet på sin fru. Efter en dramatisk flykt jagas han av outtröttlige Tommy Lee Jones.

Filmen bygger på en älskad tv-serie från 1960-talet som i sin tur byggde på ett rättsfall där en läkare blev fälld för mord. Han satt många år i fängelse innan en ny rättegång frikände honom.

Harrison Ford är bra och det är en spännande film. (The Fugitive, 1993/rek 15)

ZTV

21.45

Ta fast Carter!

Läckert mörk, hård kriminell historia från Newcastle, dit tuffingen Michael Caine återvänder för sin brors begravning. Britt Ekland har en biroll. Caine har också en roll i den nyinspelning av historien som Sylvester Stallone gjorde häromåret. (Get Carter, 1971)

TCM

22.00

Aberdeen

Välspelad norsk engelskspråkig film med Stellan Skarsgård som alkoholiserad pappa till Lena Headey. Den vuxna dottern hämtar pappan i Norge och det blir en krånglig färd till Skottland där modern Charlotte Rampling ligger sjuk. Far och dotter lär känna varandra. (2000)

Canal+

22.10