Filmtips 17 november

TV
Nicolas Cage spelar den psykopatiske brottslingen.

Face/Off

Actionkungen John Woos bästa film sedan han lämnade Hongkong.

John Travolta och Nicolas Cage i en våldsam historia om rollbyte. Men tänk om någon annan gjort den.

Intrigen är bitvis så raffinerad att man ibland önskar att en annan regissör filmat "Face/Off".

John Woo satsar all energi på jakter och explosioner, skottlossningar som verkar pågå i timmar och lik som flyger genom luften. Där är han världsmästare.

Men det finns en psykologisk thriller i manuset till "Face/Off", som självaste Alfred Hitchcock hade kunnat göra något vasst av.

John Travolta spelar en polis som är besatt av att fånga en psykopatisk brottsling, Nicolas Cage.

Efter en våldsam skottlossning hamnar brottslingen i sjuksäng och hans bror, som vet allt om en kommande explosion, sitter i fängelse.

För att lura brodern att tala ska Travoltas polis förklä sig till Cage.

Men allt går inte enligt planerna, i en fascinerande intrig.

I andra roller syns bland andra Joan Allen som Travoltas fru, Dominique Swain som hans dotter, Gina Gershon som gangsterns flickvän och Alessandro Nivola som brodern.

En högljudd film med mycket spänning. TV 4 bryter som vanligt spänningen och lägger in reklam, nyheter och väder mitt i filmen för att förstöra så mycket de kan. (1997)

TV 4

21.00

Tid för hämnd

Sista James Bond-filmen med Timothy Dalton som 007. Han är ute för att hämnas privat, men naturligtvis är det ändå en bov som visar sig göra skada för mänskligheten. Så Bond kan mörda både privat och i yrket.

Den gamle uppfinnaren Q har en större roll än i alla andra Bondfilmer, vilket ger en del komiska scener men också trams. Bondbruden spelas av Carey Lowell, i dag gift med Richard Gere.

Efter "Tid för hämnd" kändes det som om tiden sprungit ifrån James Bond. Filmvärlden hade fått nya actionhjältar. De påkostade trickeffekter och stuntfester som gjorde Bondfilmerna speciella har överträffats många gånger om.

Men Pierce Brosnan och "Goldeneye" visade att det fanns liv i affärsidén fortfarande och de följande har varit hyggliga actionfilmer.

Precis som "Tid för hämnd" är en medelmåttig actionfilm om det inte vore för Bondglansen. (License to kill, 1990)

TV 3

21.00

Drop dead gorgeous

Svart humor i mycket elak satir kring skönhetstävling i Minnesota. Låtsasdokumentär som visar intrigerna. Kirstie Alley och Ellen Barkin är mammor, Kirsten Dunst och Denise Richards tävlar. Lutfisk dyker upp i de här svenskbygderna. Släpptes direkt på video i Sverige. Trots att det är en vassare film än mycket som hamnar på den stora duken. (1999)

TV 1000

18.00

State and Main

Underhållande, elak skildring av kaotisk filminspelning i Vermont. Philip Seymour Hoffman gör manusförfattaren som kläms mellan regissören William H Macy, primadonnan Sarah Jessica Parker och stjärnan Alec Baldwin som jagar en väldigt ung tjej, Julia Stiles. Om pengajakt och kompromisser. (2000)

Canal+

3.15

Årets kvinna

Den första film som Katharine Hepburn (född 1907) och Spencer Tracy (1900-1967) gjorde tillsammans känns gammaldags. Men det slår gnistor om dem. Här spelar hon en politisk journalist och han en sportreporter. Hon är feminist, vilket stör honom. (Woman of the year, 1942)

TCM

20.00

Den kritiska punkten

Jimmy Smits leder utbildning av unga läkare som får lära sig en del om livet, sjukvården, kärleken och döden. Adrian Pasdar är en som får råd. Sjukhusintrig som gör att man uppskattar att man är frisk. (Vital signs, 1990)

Kanal 5

1.40

ARTIKELN HANDLAR OM