Filmtips 18 november

TV
Foto: sf
Hasse Ekman och Sickan Carlsson.

Sjunde himlen

Underhållande kärlekskomedi med de jämnåriga Sickan Carlsson och Hasse Ekman, födda 1915.

Hasse Ekman (även manus och regi) spelar Willy Lorens, framgångsrik programledare för radioserien "Sjunde himlen" som riktar sig speciellt till kvinnliga läsare.

Han får beundrarpost i säckar och får smeknamnet "Etershejken". Men han kollapsar och hamnar på sjukhus.

Ett sista program ska sändas direkt från sjukhuset. En gäst som ska medverka dyker inte upp och Willy Lorens övertalar i stället en underläkare, Lovisa Sundelius (Sickan Carlsson), att vara med.

Hon vägrar att följa manus och improviserar. Strax efteråt bryts sändningen.

Willy blir kär, men känslorna är inte besvarade.

När Willy Lorens får veta att hon ska åka på bussemester till Venedig köper han biljett till samma resa. Med på den är även hennes blivande man, den strame majoren Ernst C:son Kruuse ( Gunnar Björnstrand).

Inget på resan blir riktigt som någon av de tre personerna hade tänkt sig.

Andra roller görs av bland andra Torsten Winge, Gunnar Sjöberg, Stig Järrel, Sigge Fürst och Inga Gill.

Flera av huvudpersonerna återkom i en uppföljare tre år senare, "Himmel och pannkaka". Men då hade Willy Lorens blivit tv-stjärna. (1956)

SVT 1

14.30

Spelets regler

Fransk klassiker, en sorts herrskap och tjänstefolk som till största delen utspelas på en lantegendom där markisen de la Chesnaye och hans fru bjuder in. Om klasskillnader och snobberi, en film som är både drama och satir, komedi och tragedi. Kärlek och svartsjuka.

Regissören Jean Renoir spelar själv Octave.

Robert Altman hade "Spelets regler" som en av förebilderna när han gjorde den besläktade "Gosford park" nyligen.

Nu räknas "Spelets regler" som ett mästerverk, men när den kom blev den sågad av kritiken och en flopp på bio. Regissören klippte om den i olika versioner.

Jean Renoir, som också gjorde mästerverk som "Boudu flyter förbi", "Människans lägre jag" och "Den stora illusionen" var son till den berömde impressionistkonstnären Auguste Renoir. Jean Renoir föddes 1894 och dog 1979 i Beverly Hills, Kalifornien. Han flyttade till USA 1941. (La Règle du jeu, 1939)

SVT 2

22.40

Horungen

Plågsamt realistisk skildring av övergrepp mot barn. Anjelica Huston regisserade det här starka dramat för tv-kanalen TCM, men filmen stoppades av ägaren Ted Turner.

Handlar om en elvaårig flicka vars mamma blir gravid som ogift. Hon träffar en man som dottern tycker om, men sedan gifter hon sig med en ny man. Han slår flickan och våldet blir värre. Brutal historia. (Bastard out of Carolina, 1996)

TV 1000

20.00

Ärans män

Under det amerikanska inbördeskriget rekryterades svarta soldater för att slåss för nordstaterna, mot slaveriet och sydstaterna. Bygger på verkliga händelser och Matthew Broderick spelar officeraren, vars riktiga brev man får höra. Med Denzel Washington. (Glory, 1989)

TV 1000

22.00

En dag i Vilda Västern

Ett bröderna Marx-äventyr som innehåller en av deras bästa finaler. De flyr på ett tåg och måste elda med en del av loket och vagnarna för att hålla farten. Rolig början, men emellanåt lite ojämn. (Go west, 1940)

TCM

18.40

San Antonio

Västern i Texas med Errol Flynn, några skurkar och svartsjuka när en vacker kvinna faller för hjälten. Slutar med kamp i det gamla monumentet Alamo. Även med bland andra Alexis Smith och Florence Bates. (1945)

TCM

20.00

Sommersby

Richard Gere spelar den amerikanske soldaten som kommer hem efter att ha stridit i inbördeskriget. Men många ställer sig skeptiska till att det verkligen är Sommersby som kommit tillbaka. Han har nämligen förändrats mycket, till det bättre. Vilket inte minst hans fru ( Jodie Foster) uppskattar. (1993)

TV 1000

16.10

Tro, hopp och kärlek

Edward Nortons regidebut är en söt romantisk komedi om tre barndomsvänner. Norton blir katolsk präst, Ben Stiller judisk rabbin och Jenna Elfman framgångsrik företagsledare. När hon hälsar på sina gamla kompisar väcks känslor. (Keeping the faith, 2000)

Canal+ Gul

21.00