Filmtips 19 november

TV
Foto: sf
Victor Sjöström (1879-1960) regisserade och spelade huvudrollen.

Körkarlen

En av de stora stumfilmsklassikerna.

Victor Sjöström förvandlade Selma Lagerlöfs roman, som kom 1912, till film 1920 och spelar själv huvudrollen som den försupne David Holm. Hånfull och elak på väg mot undergången, men han får besök av döden och får se vad hans handlingar fått för konsekvenser. Bland annat för hans familj och för en slumsyster som engagerat sig i hans liv.

Påminner lite om Dickens "En julsaga" i det moraliska upplägget. Men David Holm är en man på samhällets botten.

Filmen blev även en stor internationell framgång och Sjöström filmade i Hollywood på 1920-talet.

Fotografen Julius Jaenzon hyllades också med rätta för "Körkarlen".

Vid premiären ackompanjerades filmen av olika kompositörers musik, av bland andra Ture Rangström och Felix Mendelssohn. Den här versionen, som också släppts på video, har nyskriven musik av Matti Bye.

Både nykterhetsrörelsen och Frälsningsarmén använde filmen senare som propagandafilm. "Körkarlen" filmades även i Frankrike 1939 och av Arne Mattsson på 1950-talet.

"Körkarlen" var den första film som gjordes i den då nystartade Filmstaden i Råsunda. (1920)

SVT 1

14.10

Taxi driver

Filmklassiker, våldsam och omskakande. Men länge ligger våldet bara under ytan, sjudande i Robert De Niros Vietnamveteran som inte kan sova och ägnar nätterna åt att köra runt i New York. Han blir hatisk över det han ser och vill rädda en 12-årig pros-tituerad ( Jodie Foster) från hallicken Harvey Keitel. (1976)

TV 1000 Cinema

19.00

Romy & Michele: Blondiner har roligare

Lisa Kudrow (Michele) och Mira Sorvino (Romy) som korkade väninnor som åker på klassåterföreningsfest. De ljuger ihop var sin karriär. Vemodig humor kring mobbade som får revansch.

I biroller syns de roliga Janeane Garofalo som Heather och Alan Cumming som Sandy, två andra som inte heller har några ljusa minnen av skoltiden.

Både Kudrow och Sorvino har mycket utbildning bakom sig på riktigt, men är duktiga på att spela trögtänkta.

Den nu 39-åriga Lisa Kudrow är förstås mest känd från tv-serien "Vänner", där hon spelar den rätt vimsiga Phoebe. Men hon har gjort en del filmroller också, bland annat som Billy Crystals fästmö i "Analysera mera", i "Opposite of sex", "Hanging up" och "Lucky numbers".

I februari kan vi se henne på bio i uppföljaren "Analysera ännu mera" med Robert De Niro och Billy Crystal. (Romy & Michele"s high school reunion, 1997)

TV 3

21.00

Veronikas dubbelliv

En av Krzysztof Kieslowkis originella och tänkvärda moraliteter. Irène Jacob spelar fransyskan som har en okänd porträttlik tvillingsjäl i Polen. När något dramatiskt händer den ena känner den andra av det. (La Double vie de Vero-nique, 1991)

Canal+ Gul

17.50

Äventyret i Kalahariöken

Tre tonåringar på flykt från tjuvjägare lär sig saker om varandra, vuxenlivet och Afrika. En del natur-hokuspokus. Nu 26-åriga Reese Witherspoon har växt upp till duktig skådis som vuxen och är stjärna i USA. Privat är hon gift med Ryan Phillippe sedan tre år tillbaka och de har ett barn. (A Far off place, 1993/rek 11) ZTV

20.00

Norr om Rio Grande

Raoul Walsh gjorde denna västernversion av sin "Sierra", gangsterfilm från 1941. Här med Joel McCrea som fången på flykt. Med Virginia Mayo och Dorothy Malone. (Colorado territory, 1949)

TCM

22.00