Filmtips 20 november

TV
Foto: riama film
Den klassiska scenen, där Marcello Mastroianni och Anita Ekberg badar i Fontana di Trevi i Rom.

Det ljuva livet

En av Federico Fellinis klassiker, en film som gav världen Anita Ekberg som stjärna och ordet paparazzi.

Ekberg badande i Fontana di Trevi är en av filmhistoriens mest berömda bilder.

Hon spelar en amerikansk filmstjärna på besök i Rom och Marcello Mastroianni spelar skandaljournalisten som är besatt av henne och andra kändisar.

En gammal Tarzan, Lex Barker, spelar hennes alkoholiserade pojkvän.

En satir kring kändishysteri och ytlighet långt innan de nått dagens nivåer.

Öppningsscenen är omtalad. En Kristusstaty flygs bort med helikopter. Tron lämnar Om och istället får vi en serie nätter och gryningar, skildrade med många minnesvärda bilder.

Anouk Aimée har också en stor roll, och Walter Santesso spelar Paparazzo som gav namn åt en hel kategori av påflugna fotografer.

Nino Rota har gjort den fina musiken, som så ofta till Fellinis filmer. Han skrev också det vackra temat till "Gudfadern". (La Dolce vita, 1960)

SVT 1

21.30

Barry Lyndon

Det här var en av Bo Widerbergs favoritfilmer. Regisserad av Stanley Kubrick, en av filmhistoriens stora, med bland andra "Ärans väg", "Dr Strangelove", "2001", "Clockwork orange" och "The Shining" på sin meritlista. "Eyes wide shut" blev hans sista film och inledde SVT:s serie med hans filmer i november.

"Barry Lyndon" är en mycket vackert filmad historia som inte helt kommer till sin rätt i tv-rutan. Ryan O"Neal spelar 1700-talshjälten (efter roman av Wil- liam Thackeray), vars uppgång och fall i överklassen och kärleken skildras som en serie fantastiska tavlor. Kubrick ser som vanligt med ett kyligt öga på människorna. Själva skönheten i bilderna är ibland större än spänningen i intrigen. Även om det stundtals blir lite mörkt på kvällarna.

Marisa Berenson har den kvinnliga huvudrollen, Steven Berkoff har själv varit framgångsrik som regissör.

Ryan O"Neal hade sin storhetstid i början av 1970-talet med filmer som "Love story" och "Goddag yxskaft". På senare år har han mest varit omskriven för sitt äktenskap med Farrah Fawcett samt för några misslyckade tv- serier. (1975)

SVT 1

13.00

Philadelphia

Tom Hanks spelar en advokat i Philadelphia som får sparken från sitt jobb när det avslöjas att han är hiv-smittad. Han stämmer sin gamle arbetsgivare och företräds av Denzel Washington. Som också har fördomar mot aidssjuka och smittorisk. Det är ett gripande drama och regissören Jonathan Demme (När lammen tystnar) berättar det lågmält. (1993)

TV 1000

16.00

Arizona junior

Underhållande av bröderna Coen om polis ( Holly Hunter) som är gift med exfånge ( Nicolas Cage). De kan inte få barn och när de läser om en miljonär som har femlingar blir de avundsjuka. Kidnappning? Här finns också John Goodman som varit med i flera av Coen-filmerna liksom Frances McDormand, gift med Joel Coen. (Raising Arizona, 1987)

Canal+ Gul

23.05

The Fixer

Amerikansk tv-thriller om en advokat i Chicago som efter en olycka bestämmer sig för att ändra livsstil. I stället för att försvara kriminella klienter bestämmer han sig för att avslöja de maffiabossar han tidigare jobbat för. Förutsägbar historia, men Jon Voight är mycket bra i huvudrollen. Även med Brenda Bakke. (1998)

TV 3

1.20

Landet bortom lagen

Radarparet Errol Flynn och Olivia de Havilland, regisserade av Michael Curtiz. Flynn rensar stan från skurkar i en rejäl västernfilm. (Dodge City, 1939)

TCM

22.00

American movie

Underhållande, och bitvis sorglig, dokumentär om den 30-årige amerikanen Mark Borchardt och hans försök att göra korta skräckfilmen "Coven". (American movie: The Making of Northwestern, 1999)

ZTV

21.50