Best of Robinson

Puls betygsätter årgångarna och minns personerna

1 av 7
Ola Melén.
TV

1997

Ola Melén

Då: Fil mag i datologi. En av fyra finalister. Seriöst kär i Åsa. Mindre omtyckt än sina konkurrenter eftersom han tog initiativ till taktikröstning mot Jürgen Weis.

Nu: Jobbar hårt som datakonsult på Teleca. Just nu hyrs hans tjänster av Sony/Ericssons mobiltelefoner. Bor i Malmö. Är ihop med Josefin.

Martin Melin

Då: Den förste och den störste av segrarna i Robinson. Han tog tjänstledigt från polisen, tjänade pengar och hade kul på att vara Mr Robinson. Snopp-massagen han fick på ön är en klassiker.

Nu: Tillbaka som polis. Funderar på en framtid som journalist och/eller författare och planerar att studera för att nå målet, kanske utomlands.

Åsa Vilbäck

Då: Läste till läkare i Linköping. Lika intelligent som snygg, tyckte tv-tittarna. För att inte snacka om vad medtävlaren Ola tyckte. Hennes bröst fick storslaget beröm av Martin.

Nu: Forskar just nu i hematologi (blodsjukdomar) i Minneapolis. Har erbjudits en forskartjänst på Karolinska institutet. Bor normalt på Södermalm i Stockholm och är ihop med låtskrivaren och filmaren Jakob Skarin. Kuriosa: Jakob är Ola Salos storebror.

Kent Larsen

Då: Han hade växt upp i Odense, Danmark, med en alkoholiserad pappa som slog honom. Han hade rymt till Göteborg som 15-åring. Han blev så småningom vildmarksmänniska i Lycksele – och jävlar anamma-gubben med yxa i Robinson.

Nu: I Lycksele fanns en ledningscentral i ett berg. Det har Kent byggt om till ett underjordiskt konferenscentrum kallat Björngrottan. Han är också borgmästare i Lycksele och ambassadör för Lappland. 1999 gifte han om sig med Pia. Kent är 67 år.

1998

Sophie Uppvik

Då: Gick ut och berättade om sin sexuella läggning och blev riksflata.

Nu: Pluggar till sjuksköterska.

Alexandra Zazzi

Då: Drev deli-butiken Pasta e panini (pasta och mackor) i Göteborg. Naturligtvis serverades det bästa Italien hade att erbjuda i koppar och på tallrikar. Sen gick hon och vann Robinson.

Nu: Syns i tv i matprogram och i ”Spårlöst försvunnen” och driver fortfarande Pasta e panini i Göteborg ihop med sin man, Peter.

Pål Hollender

Då: Hade bl a gjort videofilmen ”Journal” om att han 13 år gammal blev utsatt för ett sexuellt övergrepp av sin kompis pappa och följderna av det (Pål hamnade på barnpsyk). I Robinson var han en cool kille.

Nu: Fortsatte med videofilmer och dokumentärer, bland andra ”Pelle polis”, om pedofili, och ”Buy bye beauty” där han köpte sex i Lettland. Har precis varit i Afghanistan och spelat in en Lars von Trier-producerad dokumentär om landet och dess människor.

Herman Nikolic

Då: Cool slacker som rökte, bajsade i havet, ville slakta Susanne Rittedals get fortast möjligt och dissade jokern Jochen ”det rycker i baguetten” Schützdeller fett.

Nu: Läser till journalist på JMK i Stockholm.

1999

Jerker Dalman

Då: Ansågs ofarlig på ön. Ända tills han vann hela tävlingen.

Nu: Har försvunnit helt från Robinsons yta. Tackade för vinsten och drog till Frankrike. Har konsekvent avböjt alla jippon och skojfriska anbud. Respekt.

Robert Andersson

Då: Kom till ön med förutsättningen att ”dricka gratissprit, skriva autografer, bli kändis och bara glassa efteråt.” Sa även att ”brudarna är så knäppa att när de ser mig på tv så kommer de att gilla mig.”

Nu: Tror fortfarande att han vann. Har legat runt och sparkats från alla jobb han fått.

2000

Buba Badjie

Då: Tittarnas stora älskling. Hotade dock, enligt lagkamrater och Aftonbladets löpsedel, att ”hugga ner hela lägret med machete”.

Nu: Konsult inom medicinskt foder åt amerikanskt företag. Föreläser också om näringslära inom hund- och kattfoder.

Johan Hellström

Då: Duktigast och redigast på ön. Vänskapen med Roxana Sundström omgavs av romansrykten.

Nu: Biträdande operativ chef på ett stort IT-bolag. Har dessutom ett eget konsultbolag.

Freddy Lund

Då: Omgångens ofrivillige clown genom sin ständiga jakt på varaner. Gav även ”internationell nödsignal”.

Nu: Uppfinner och säljer utrustning till genetiker. ”Jag jobbar stenhårt.”

2001

Björn Hernefeldt

Då: Pensionerad frilufsentusiast från Ängesträsk som bar lägret på ön på sina axlar.

Nu: Gör minisuccé med sin import av hattar liknande den han bar i ”Robinson”. Åkte nyligen på björnjaktsresa till Ryssland. Hobbytrubadur.

Niklas Berg

Då: Arbetslös vegan som räddade varaner på Tengha.

Nu: Dömdes nyligen för att ha försökt störa kungens älgjakt förra året. Bor kvar i Umeå.

Kenny Andersén

Då: Truckförare från Fjällbacka som var nära att förtvina av svältomgången på ön.

Nu: Truckförare i Fjällbacka med eget radioprogram på lokalradion. Hoppas fortfarande på en skådespelarkarriär.

Puls betygsätter ”Expedition: Robinson” – säsong för säsong