Jänkarna vi vill se

1 av 5
"Crank Yankers"
TV

500 kanaler och inget att kolla på?

Jo, amerikansk tv är faktiskt inte bara "Jerry Springer", CNN och infomercials.

Puls har hittat fem fantastiska tv-serier som borde visas i Sverige.

"Six feet under"

– Svart humor och vardagsrealism

Man vet att det finns hopp för amerikansk tv när en dramaserie om en familj som arbetar som begravningsentreprenörer blir årets största succé. "Six feet under" fick otroliga 23 Emmy-nomineringar (vann dock bara en, för regi). Precis som i "The Sopranos" (från samma kanal, HBO) blandas mörk humor, ovanligt trovärdiga karaktärer och ond, bråd död på en välbekant spelplan - hemma hos en helt vanlig, amerikansk familj.

Serien är skapad av filmens manusförfattare, Alan Ball. I en tid då det amerikanska folket jobbar hårt på att lära sig hantera döden kom "Six feet under" som en oväntad förlösning, men oavsett om man inte kan relatera till seriens lite väl vardagliga förhållande till döda människor kan nog alla känna igen sig i den välregisserade vardagssituationerna mellan de olika medlemmarna i familjen Fisher. "Six feet under" visas i SVT efter nyår.

"Boomtown"

– En hipp kriminalserie

Någonstans mellan CSI, MTV och Akira Kurosawas "Rashomon" hamnar "Boomtown", en hipp kriminalserie där varje avsnitt utgår från ett brott som man sedan får se ur alla tänkbara perspektiv - polisens, offrets och gärningsmannens. I huvudrollen syns Donnie Wahlberg, som vuxit från tonårspopstjärna i New Kids on the Block till en fulländad skådis som ser ut som en spensligare, mer sympatisk, version av Bruce Willis.

"Oz"

– En djup och realistisk inblick i fängelselivet

USA är landet som bygger fängelser i stället för skolor, och aldrig tidigare har vi fått en så djup och realistisk inblick i det helvetiska vardagslivet för några av landets två miljoner fångar. "Oz" hittar något sympatiskt, eller åtminstone mänskligt, hos varje brottsling, oavsett hur hemska deras gärningar varit. "Oz" skildrar en gastkramande kamp för överlevnad. Första säsongen finns nu att köpa på video och dvd - det är åtta timmar kompromisslös feel bad-tv och en av de bästa dramaserier som någonsin producerats.

Serien har förresten slagit rekord i flest svärord per avsnitt, genom tiderna.

"Crank yankers"

– En av höjdpunkterna på Comedy central

Busringning på tv? Känns inte det ungefär lika logiskt som att sms:a ett radioprogram? Det tror man tills man ser "Crank yankers", en av höjdpunkterna på USA:s roligaste kanal, Comedy central (hemvist åt bland annat "South park"). Idén är löjligt enkel - ett gäng galningar busringer runt i USA och illustrerar samtalen med noggrant karaktärsanpassade kåldockor. Anständighetsnivån får Howard Stern att framstå som Lasse Berghagen. Kolla själv på www.comedycentral.com.

Def poetry jam

– Rap, komedi och spoken word i skön combo

Revolutionen kommer kanske inte att sändas på tv, men när raplegender som Rakim och Chuck D och radikala poeter som Amiri Baraka och Linton Kwesi Johnson får läsa dikter primetime på USAs mest populära kabelkanal, HBO, måste vi i alla fall vara på rätt väg. "Def potry jam" är hiphop-mogulen Russel Simmons (som startade världens största hiphop-bolag Def Jam) försök att minska avståndet mellan rap, spoken word och ståuppkomedi. Resultatet är en ny generation unga amerikaner som tycker att poesi är lika hårt som hiphop. I vinter blir programmet Broadway-show.

Martin Gelin