Lyxhotell på "öde" ön

Aftonbladet avslöjar: några kilometer bort bor turisterna

1 av 6
OMRINGADE AV VAKTER Camilla Karlsson, Augustin Dupal och de andra tror liksom tv-tittarna att "Expedition: Robinson" utspelar sig på en öde ö. Men det är en bluff. På ön Besar finns flera lyxhotell som bildar en anläggning för välbärgade turister. Men för att de två världarna inte ska mötas är Robinsondeltagarna omringade av vakter, dygnet runt.
TV

BESAR/STOCKHOLM. Den "öde ön" i "Expedition: Robinson" är en bluff.

Aftonbladet kan i dag avslöja att flera lyxhotell finns på ön - med air-condition, swimmingpooler och flotta restauranger.

Deltagarna bevakas därför dygnet runt av utposterade vakter.

I kvällens premiärprogram landsätts de två lagledarna på var sin strand på ön Besar utanför Malaysias östkust. Vad deltagarna, och tittarna, då inte vet är att "den öde ön" också är ett hem för solbadande turister.

- Vi visste egentligen ingenting, inte ens att det andra lägret fanns på samma ö. Att resorterna fanns där fick vi veta först efteråt, säger deltagaren Nicklas Lindecrantz i Lag syd.

Ett hundratal personer bor på ön, varav de flesta är yrkesfiskare.

Men på ön finns även tre lyxiga resorter; "D"Coconut Island Resort", "Aseania Resort" och "Nirwana Beach Resort". Tillsammans bildar de en stor, och luxuös anläggning för välbärgade turister.

Bilderna på företagens hemsidor vittnar om barer, vattenskidåkning, pooler och rum med dusch, air-condition och tv.

En rå kontrast till Robinsondeltagarnas magra vardag några kilometer bort.

- Jag upptäckte faktiskt anläggningen när vi åkte båt till en tävling. Då förstod jag att det fanns andra på ön, säger deltagaren Patric Sjöström.

Förbjuds röra sig fritt

- Man tänkte på de uppdukade bufféerna där, att det inte enbart vore ett helvete om man blev utröstad, säger han med ett skratt.

Men för att deltagarna inte ska kunna komma i kontakt med hotellen eller utomstående människor förbjuds de att röra sig helt fritt på ön. Runt varje läger finns en markerad avgränsning som inte får passeras.

Området bevakas av utposterade vakter i djungeln, som ska hindra kontakt mellan de skilda världarna.

- Det är väl för att ingen deltagare ska få för sig att försöka ta sig dit. Men säkert mest för vår egen säkerhet, att inte obehöriga ska komma till lägret, säger Anna Sommerfeld Marsh.

Teamet bodde där

Produktionsteamet från Strix och SVT bodde själva på en av anläggningarna under inspelningarna.

Vilket de inte gärna vill skylta med.

- Nej, det förstör lite av känslan. Men det är så gott som helt omöjligt för deltagarna att ta sig dit. Det viktiga är att deltagarna upplever ön som öde, säger en i teamet på Besar till Aftonbladet.

Björn Solfors