Filmtips 21 november

TV
Foto: first film company
Andrew Strong, 16-årig sångare i soulbandet från Dublin.

The Commitments

Alan Parkers suveräna film om några Dublinbor från arbetarklassen som bildar ett ett band och spelar soul i 1960-talsstil.

Okända skådisar, men alla är starka personligheter och sångaren Andrew Strong har en fantastisk röst.

Många väntade sig en lysande karriär för honom efter filmen, men den har tvärdött.

Mycket humor, lite kärlek.

Filmen är mycket trogen förlagan, Roddy Doyles suveräna roman.

Även uppföljarna - "The Snapper" och "The Van" - har filmats. Den förstnämnda är i samma klass som den här filmen.

Det är inte första gången som Alan Parker gjort musikfilmer, han har även regisserat "Bugsy Malone", "Fame", "Pink Floyd: The Wall" och "Evita".

Kultfakta I: Andrew Strong var bara 16 år när han fick rollen. Egentligen hade han bara följt med sin pappa som prövade för en annan mindre roll.

Kultfakta II: Den populära irländska gruppen The Corrs bildades i samband med att alla prövade för, och även fick, mindre roller i filmen. (1991)

ZTV

20.00

Aberdeen

Gripande familjedrama, där Stellan Skarsgård, i en av sina bästa roller, briljerar som fyllo. Helen ( Charlotte Rampling) och Tomas (Skarsgård) gick skilda vägar för många år sedan. Hon flyttade till Skottland, han blev oljeriggsarbetare i Norge och dottern Kaisa ( Lena Headey) försummades. Nu är hon en skitsnygg, cynisk och karriärklättrande advokat i London som missbrukar kokain och män i rasande takt. När Helen drabbas av obotlig cancer ska alla tre återförenas vid dödsbädden.

Allt slutar med en både fantastiskt vacker och bitterljuv slutscen. (2000)

Canal+ Blå

21.45

Kändisliv

Woody Allens mycket roliga drift med kändis- och medievärlden med läckert svartvitt foto av Sven Nykvist. Om en nöjesjournalist ( Kenneth Branagh) och hans vilda liv i New York. Med Charlize Theron, Melanie Griffith och Leonardo DiCaprio som har nästan elektrisk utstrålning i en biroll som svinaktig filmstjärna. (Celebrity, 1998)

TV 1000 Cinema

17.10

Tumbleweeds

Engelskan Janet McTeer är mycket bra (Oscarsnominerad!) som fattig amerikansk kvinna på väg västerut med sin tolvåriga dotter. I San Diego försöker de finna lugn, trots moderns struliga sexliv. (1999)

TV 1000 Cinema

19.00

The Game

Fräckt gjord thriller med Michael Douglas som en stenrik affärsman som får en hemlighetsfull present av sin bror ( Sean Penn), ett erbjudande att delta i ett spel där hans liv sätts på spel. Originell, men lite väl otrolig, av "Se7en"-, "Fight club"- och "Panic room"-regissören David Fincher. (1997)

TV 1000 Cinema

23.00

Den osynlige mannen

Amerikansk komedi, där Chevy Chase spelar en börs-analytiker som blir osynlig efter en olyckshändelse.

Historien är tunn, det kretsar kring hur CIA vill utnyttja mannens speciella egenskaper och därför kidnappar hans flickvän ( Daryl Hannah) för att sätta press på honom.

Att filmen ändå har ett visst underhållningsvärde beror enbart på de skickligt gjorda effekterna.

Regissören John Carpenter, som hade sin storhetstid för ett tjugotal år sedan med filmer som "Alla helgons blodiga natt" och "Flykten från New York", borde ha kunnat skruva till både spänningen och den svarta humorn ett snäpp till. (Memoirs of an invisible man, 1992)

Kanal 5

21.00

That girl frpm Rio

En originell engelsk komedi som dels utspelas i England, dels i Brasilien. Hugh Laurie spelar banktjänstemannen som lämnar en vänsterprasslande kvinna för ett äventyrligt liv i Rio de Janeiro. Manus och regi av Christopher Monger. (Chica de Río, 2000)

Canal+ Gul

19.20

15 minutes

Underhållande thriller med lite ytlig mediekritik i botten. Två galna östeuropéer börjar filma sina egna mord i New York och blir tv-kändisar på kuppen. Robert De Niro och Edward Burns leder jakten på brottslingarna. (2001)

Canal+ Blå

18.00