Filmtips 22 november

TV
Foto: NEW LINE CINEMA
William H Macy och Joan Allen som föräldraparet.

Välkommen till Pleasantville

Underhållande komedi som är en kul drift med USA nu och då, i färg och svartvitt.

Den handlar om två syskon som är besatta av en en tv-serie från 1950-talet, "Pleasantville", och plötsligt får resa i tiden och hamnar mitt i serien.

Tänk er, ungefär, "Tillbaka till framtiden", i den lustfyllda krocken mellan 1990-talsungdomar som tror sig veta allt och ett mossigt 1950-tal.

Eller tänk er "Truman show", i skildringen av en påhittad idyll där allt måste vara lyckligt och konfliktfritt.

Huvudpersonen Daniel ( Tobey Maguire) vet detta. Han har nämligen tillbringat alldeles för mycket tid framför tv:n där repriserna rullar. Han kan alla avsnitt och figurer i "Pleasantville" och kan därför guida sin tvillingsyster när de två hamnar i den absurda töntvärlden.

Men de nöjer sig inte med att försöka spela med. Syster Jennifer ( Reese Witherspoon) är den sexuellt nyfikna som tar med sin 1990-talsinställning till den pryda världen och lär både sin tv-mamma ( Joan Allen) och nya kompisar hur kroppen kan fungera.

Sakta förändras staden "Pleasant-ville" av sex och lust och drömmar"

Filmen är originell och underhållande, tekniskt briljant och välspelad med Joan Allen och William H Macy som de stela föräldrarna som förvirras av det nya.

Tyvärr blir symboliken och predikandet till sist alldeles för tydligt, självklart och dras ut för länge. (Pleasantville, 1998)

SVT 1

21.50

Sånger från andra våningen

Roy Anderssons come back efter 25 år är en mycket modig och annorlunda film. 46 omtumlande scener med utgångspunkt från en man som bränner upp sin affär. Dyster historia, kryddad med svart humor, där Anderssons civilisationskritik är skoningslös. Vann Juryns pris vid Cannesfestivalen 2000 och fem Guldbaggar. (2000)

Canal+

16.50

Bänken

Gripande danskt drama som effektivt raserar myten om att danskarnas slogan om att Tuborg "smager bedst hvergang" som värst resulterar i en slags mysalkoholism. Jesper Christensen är ruggigt trovärdig som alkis på dekis i en Köpenhamnsförort. Mötet med dottern han tappade kontakten med ger nytt livshopp. (Bænken, 2000)

Canal+

20.00

Bangkok dangerous

Mycket våldsam thriller i Bangkok-miljö. Om en döv proffsmördare som startar krig mot resten av stadens undre värld. Mycket klichéer, tvära kast mellan romantik och action, men bröderna Oxide och Danny Pangs film genomsyras verkligen av en enorm stilmedvetenhet och berättarglädje. (2000)

TV 1000 Cinema

1.00

Pat Garrett och Billy the Kid

Sam Peckinpahs (1925-1984) västern om sheriffens jakt på den ökände revolvermannen. Med bland andra James Coburn, Kris Kristofferson och Bob Dylan, som skrev "Knockin" on heaven"s door" speciellt till filmen. (1973)

TCM

22.00

Borderline - Dessa vackra hästar

Västern efter Cormac McCarthys prisbelönta roman. Utspelas på 1940-talet. Matt Damon och Henry Thomas är cowboys som drar till Mexiko. Vackert, men lite rörigt: kanske för att Billy Bob Thornton tvingades klippa ned sin originalversion kraftigt. Med Penélope Cruz i den kvinnliga huvudrollen. (All the pretty horses, 2000)

TV 1000

18.00

A map of the world

Starkt drama som utspelas på landsbygden. Sigourney Weaver vaktar grannen Julianne Moores barn när en tragedi inträffar. Hennes liv slås i spillror av olika anklagelser och samvetskval. (1999)

TV 1000 Cinema

17.00

Med sikte på kärleken

Kärlekskomedi, där Martin Lawrence nog sitter på lite väl många stolar.

Han spelar Darnell Wright, självutnämnd playboy, som är övertygad om att ingen kvinna kan motstå honom. Han får sitt straff när en av hans erövringar ( Lynn Whitfield) beslutar sig för att hämnas"

Kul då och då, men någon borde ha rensat i manus och satt lite press på regissören att ta om och förbättra enskilda scener. Vilket var svårt, då Lawrence själv stod för manus, regi och som producent. (A Thin line between love and hate, 1996)

TV 4

23.20