Filmtips 23 november

TV
Foto: WARNER BROS
Kevin Costner spänner bågen.

Robin Hood: Prince of thieves

Påkostat actionäventyr med Kevin Costner i huvudrollen.

Allt börjar i fångenskap i Jerusalem och med en dramatisk flykt. På det viset får han också en mörkhyad följeslagare, spelad av Morgan Freeman som inte funnits i någon annan Robin Hood-film.

Annars håller det sig till den vanliga legenden. Costner spelar som i en rak äventyrsfilm, medan Alan Rickman som den onde sheriffen tar i som om det var en parodi. I en annan huvudroll återfinns Mary Elizabeth Mastrantonio.

Genom åren har det gjorts ett tiotal filmer om äventyraren i Sherwoodskogen som stal från de rika och gav till de fattiga. Det här är ingen av de bättre, men den duger hyfsat som underhållning för stunden.

När Mel Brooks 1993 gjorde sin parodifilm om Robin Hood-legenden var det mest den här filmen han riktade pilen mot.

I England hånades Costner en del för sitt amerikanska sätt att prata engelska. Helt klart är att folk i England på medeltiden inte pratade engelska som folk där gör i dag. Tvärtom påminner många gamla former och uttal mer om dagens amerikanska. Så där behöver inte Costner skämmas.

Kultfakta I: Sean Connery fick 2,5 miljoner kronor för sin cameoroll som Kung Richard. Han jobbade bara i två dagar. Gaget skänkte han till välgörenhet.

Kultfakta II: Rollen som sheriffen av Nottingham var från början tänkt att spelas av Richard E Grant.

(1991)

TV 4

21.00

Paradisets barn

Fransk filmklassiker av Marcel Carné (1909--1996). Utspelas i Paris på 1840-talet, i teatermiljö. Jean-Louis Barrault (1910- 1994) spelar mimaren som är olyckligt förälskad i en kvinna ( Arlette-Leonie "Arletty" Bathiat, 1898- 1992), firad skådespelerska och väldigt fri och obunden. Filmen var Oscarsnominerad för bästa manus. (Les Enfants du paradis, 1945)

SVT 2

21.15

Tillsammans

Lukas Moodyssons underbara komedi om ett proggkollektiv på 1970-talet. Fantastiskt skådespeleri av bland andra Michael Nyqvist, Lisa Lindgren, Gustaf Hammarsten, Anja Lundqvist, Jessica Liedberg och Ola Norell. (2000)

TV 1000 Cinema

23.00

All about Adam

Charmig kärleks- komedi som utspelas i Dublin. Stuart Towns-end spelar slarvern och charmören som blir ihop med en ung servitris ( Kate Hudson). Snart har han charmat hela hennes familj, inte minst flickvännens systrar"

Privat är Townsend numera ihop med Hollywood-stjärnan Charlize Theron. (About Adam, 2000)

TV 1000

18.00

Under the volcano

Albert Finney i en av sina bästa roller som alkoholiserad brittisk diplomat i 1930-talets Mexiko. Han slits mellan sitt samvete och minnen från det förflutna. Med Jacqueline Bisset och Anthony Andrews, regisserade av legendaren John Huston (1906- 1987). (1994)

TV 4

0.15

The Mexican

Filmtiteln syftar på en gammal pistol som det vilar en förbannelse över. Jakten på den gör att Brad Pitt och Julia Roberts hamnar på äventyr. Hyfsat spännande, men de båda har inte många scener tillsammans. Bäst är "Sopranos"-stjärnan James Gandolfini som yrkesmördare. (2001)

Canal+

20.00

U S Marshals

Fristående uppföljare till "Jagad". Utan Harrison Ford, men med Tommy Lee Jones i samma roll igen som handlingskraftig sheriif. Här är han med på en fångtran-sport med flygplan som kraschar (mycket realistiskt skildrat). En fånge ( Wesley Snipes) flyr, jakten kan börja.

Ganska spännande, men utanden första filmens intensitet. Med Robert Downey Jr och Irène Jacob i viktiga biroller. (1998)

Kanal 5

21.00

Tidsöde

Välspelad tv-film om cynisk affärsmans ( Kevin Kilner) kärleksaffär med sin sekreterare ( Naomi Watts), känd via David Lynchs hyllade "Mulholland drive". Tidigt nästa år kommer hon i skräcksuccén "The Ring". (Timepiece, 1996)

TV 3

13.45

Mumien - återkomsten

Effektfull och underhållande action, faktiskt lite bättre än ettan. Bra intrig, spektakulära scener, lite romantik och humor. Med Brendan Fraser, Rachel Weisz, John Hannah, Patricia Velas-quez och The Rock. (The Mummy returns, 2001)

Canal+

11.00

Tillbaka till kärleken

Gripande kärlekshistoria med Ben Affleck och Gwyneth Paltrow, som var ett par när filmen gjordes. Han spelar framgångsrik reklambyråchef som överlåter sin flygbiljett till en tillfällig bekantskap. Planet kraschar. Ett år senare söker han upp änkan" (Bounce, 2000)

TV 1000

20.00

Ingen hör ditt skrik

Förutsägbar, men välgjord, tv-film med Melissa Joan Hart från "Sabrina - tonårshäxan". Hon är student som ext-raknäcker som journalist i skoltidningen och försöker avslöja en våldtäkt som skolans ledning vill mörklägga. Med Peter MacNicol. (Silencing Mary, 1997)

ZTV

20.00