Filmtips 24 november

TV
Foto: HOLLYWOOD PICTURES
Gene Hackman spelar ett av befälen ombord.

Rött hav

"Top Gun", fast under vatten, ungefär. Samme producent ( Jerry Bruckheimer) och samme regissör ( Tony Scott) har skapat den här historien om maktspel ombord på en atom-ubåt.

Som många sådana historier känns de instängda.

Hoten kan bara komma från två håll. Från fientliga torpeder eller sjunkbomber utifrån och från motsättningar mellan besättningen inifrån.

Så också här. "Rött hav" är en tvekamp mellan de duktiga skådespelarna Denzel Washington och Gene Hackman, som spelar de två högsta befälen på en amerikansk atomubåt.

De ligger med fingrarna på avfyrningsknappen efter ett krigshot. Ryska nationalister har satt igång inbördeskrig och kommit över kärnvapen och Hackmans ubåt är beredd att skicka iväg bomben så fort de får order.

Filmen skulle lika gärna kunna utspelas på en teaterscen. Mycket prat i trånga rum, få händelser och blygsam action.

Men skådespelarna är bra, i övriga roller bland andra Viggo Mortensen, James Gandolfini och Rick Schroder från tv-serien "På spaning i New York".

Kultfakta I: Al Pacino var först erbjuden den roll som Gene Hackman gör.

Kultfakta II: Quentin Tarantino kallades in för att "vässa" dialogen i vissa scener. (Crimson tide, 1995)

TV 4

21.00

Sju brudar - sju bröder

Suveränt uppsluppen musikal. Sällan har sång, dans och handling fungerat tillsammans på ett så tillfredsställande sätt. Oscarsbelönat manus, om sju vilda bröder som bestämmer sig för att skaffa var sin fru. Men filmens verkliga "stjärna" är den fantasifulla koreografin. (Seven brides for seven brothers, 1954)

TCM

18.15

Släkten är värst

Underhållande kärlekskomedi. Ben Stiller spelar en manlig sjuksköterska, som ska träffa sina svärföräldrar ( Robert De Niro, Blythe Danner) för första gången. Mötet blir katastrofalt" (Meet the parents, 2000)

Canal+

23.20

Drop dead gorgeous

Frän svart humor i mycket elak satir om en skönhetstävling i Minnesota, USA. En låtsasdokumentär visar intrigerna. Kirstie Alley och Ellen Barkin är mammorna som driver på sina snygga döttrar, spelade av Kirsten Dunst och Denise Richards. (1999)

TV 1000 Cinema

19.00

Twilight zone - på gränsen till det okända

Ojämn episodfilm med övernaturliga rysare. Klart bäst är regissören George Millers historia om flygrädsla med en suverän John Lithgow som livrädd passagerare. Steven Spielbergs avsnitt är en kalkon. Mest känd är filmen för en helikopter-olycka, då två barn och Vic Morrow (1929-1982) - Jennifer Jason Leighs pappa - omkom. Efter en utdragen rättegång frikändes regissören John Landis som ansvarig för dråp. (Twilight Zone: The Movie, 1983)

Kanal 5

2.30

Dur och moll

Charmig, gripande och smårolig bagatell av Woody Allen om en påhittad jazzlegendar. Sean Penn är lysande som självupptagen jazzgitarrist med stökigt privatliv i 1930-talets USA. (Sweet and lowdown, 1999)

Canal+ Blå

18.25

Cast away

Tom Hanks bär upp det här dramat, om en man som efter en flygkrasch blir ensam på en öde ö. Ska han hitta mat och dryck? Kan han behålla förståndet? Ska han få kontakt med civilisationen? (2000)

Canal+

21.00

Spelets mästare

Välspelat drama med John Turturro som schackmästaren Alexander Luzhin. Handlar om hans kärleksaffär med Natalia ( Emily Watson) i 1920-talets Italien. Passion och vanvett, klasskamp och berömmelse. (The Luzhin defence, 2000)

Canal+ Blå

15.00

Världen räcker inte till

Jo, det gör den, Azerbajdzjan är till exempel en ny exotisk miljö.

Men idéerna hade börjat ta slut när den här filmen gjordes. Förra James Bond-filmen är nämligen bara ett hopkok på tidigare filmers actionscener. Proffsigt och fartfyllt gjort, men föga originellt.

Då hjälper det inte att Pierce Brosnan är bra som agent 007 och att Sophie Marceau är en ovanlig Bondbrud med både hjärna och utseende. (The World is not enough, 1999)

TV 3

21.00