Filmtips 26 november

TV
Foto: europa film
Anders Henrikson och Anita Björk har huvudrollerna i kärleksdramat Giftas efter Strindbergs novell.

Giftas

Svenskt kärleksdrama efter en novell av August Strindberg (1849-1912), ur hans samling "Giftas II" från 1886.

I boken heter den "Mot betalning" och är en polemik mot en kvinnosakskvinna som vill kämpa mot prostitution, men "säljer" sin kropp till sin make för att få sin vilja igenom. Rätt grova debattverktyg. Historien är en tidsspegel av debatten på 1880-talet och Strindbergs åsikter.

Anita Björk är bra i huvudrollen som Helen, som ingår ett resonemangsäktenskap med Anders Henriksons (1896-1965) bildade man, men blir förvånad när han vill ha kroppsligt umgänge också.

Edvin Adolphson (1893- 1979) spelar kvinnans far.

Henrikson regisserade också och skulle från början väva samman flera av novellerna till en film.

I stället blev det ytterligare en film, "Ett dockhem", som fick svensk premiär 1956. De två 75-minutersfilmerna sattes ihop till en långfilm som var Sveriges bidrag vid Berlinfestivalen.

Men i dag är det alltså enbart den drygt timslånga första berättelsen.

Den blir mer tydlig om man känner till hur diskussionerna fördes för drygt 100 år sedan. (1955)

SVT 1

14.45

Traffic

Steven Soderberghs Oscarsbelönade och nerviga drama om knark följer poliser, FBI-agenter, knarkkungar och en domare som leder Vita husets jakt på knarkhandeln. Med Benicio Del Toro och Michael Douglas. (2000)

TV 1000 Cinema

21.10

Fiket

Barry Levinsons gripande debutfilm, en självbiografisk historia om ungdomar på väg in i vuxenvärlden i 1950-talets Baltimore. Tidiga roller för Mickey Rourke, Steve Guttenberg, Kevin Bacon och Ellen Barkin. (Diner, 1982)

TCM

22.00

Crouching tiger, hidden dragon

Spektakulär martial arts-action av Ang Lee med Chow Yun-Fat, Michelle Yeoh och Zhang Ziyi. Fantastiska kampscener, en gripande kärlekshistoria och häftiga miljöer i 1800-talets Kina. (Wo hung cang long, 2000)

Canal+ Gul

21.00

Blodsbröder

En av Richard Geres minst kända filmer. Och en av hans bästa.

Han var 29 år och detta var en av de två första huvudroller han gjorde samma år. Den andra var Terence Mallicks "Himmelska dagar".

Historien utspelas bland byggnadsarbetare i New Yorkstadsdelen Brooklyn.

Manuskriptet Oscarsnominerades och författaren har ett mycket lyhört öra för hur "vanliga" människor lever, pratar och umgås.

Gere spelar sonen som inte vill gå i pappans fotspår, som vill göra något annat av sitt liv, och som därför möts av misstänksamhet från alla i sin omgivning.

En både gripande och tragikomisk historia med utmärkta skådespelare även i andra roller: Paul Sorvino, Tony Lo Bianco, Marilu Henner och Kenneth McMillan (1932- 1989).

Filmen har även haft en annan svensk titel, "147:e gatan". (Bloodbrothers, 1978)

Kanal 5

1.20

Den gyllene skålen

Vacker filmversion av en Henry James-roman om människor som tvingas välja mellan kärleken och pengarna tidigt på 1900-talet. Med Nick Nolte, Uma Thurman, Kate Beckinsale och Anjelica Huston. Regisserad av James Ivory. (The Golden bowl, 2001)

Canal+ Blå

17.55