Filmtips 27 november

TV
Foto: WARNER BROS
Alla är genier när de drömmer, enligt Kurosawa. Här har han filmat åtta av sina drömmar.

Akiro Kurosawas drömmar

Episodfilm av den japanske mästerregissören (1910- 1998). Han har någon gång sagt att alla människor är genier när de drömmer. Här har han filmat åtta av sina drömmar. Några är storslagna, andra är - det ska erkännas - rätt tråkiga.

Till ett avsnitt om konstnären Vincent van Gogh valde han att låta regissörs-kollegan Martin Scorsese spela huvudrollen.

Men så hade också Kurosawa, åtminstone mot slutet av sin karriär, fler vänner i Hollywood än i hemlandet. Där var faktiskt hans generationskamrater Kenji Mizoguchi och Yasujiro Ozu högre aktade.

De sista filmerna kunde han enbart finansiera tack vare rika och inflytelserika vänner i väst.

- Det tog mig tio år att skrapa ihop pengar till "Ran" (1985, Oscarsbelönad). Och manuskriptet till "Drömmar" förstod sig ingen på i Japan.

- Det var Steven Spielberg som hjälpte mig att få fart på det här projektet, berättade han när vi träffades vid världspremiären i Cannes.

Mötet med Kurosawa glömmer jag förstås aldrig.

Särskilt inte som han avslutade med att räcka över tio signerade bilder av de teckningar han hade gjort inför inspelningen. Han hade låtit trycka upp dem i ett fåtal exemplar, att dela ut till de journalister han skulle träffa under filmfestivalen.

- Tyckte du om filmen, kanske det kan vara ett kul minne, sa Kurosawa blygsamt. (Akira Kurosawa"s dreams, 1990)

SVT 1

14.05

You can count on me

Starkt och gripande familjedrama, Oscarsnominerat för både kvinnlig huvudroll ( Laura Linney) och manus. I centrum står en ensamstående mamma, hennes strulige bror och hennes pilske chef. (2000)

Canal+ Blå

16.10

Mansfield park

Mycket bra filmversion av Jane Austens (1775-1817) kärleksroman. Frances O"Connor spelar Fanny, blivande författarinna som skickas till rika släktingar där det finns tre tänkbara blivande män. (1999)

TV 1000 Cinema

17.00

Comancheros

Välgjord amerikansk västern med John Wayne (1907-1979). Han spelar sheriff som jagar ett gäng skurkar som säljer vapen och sprit till comanche- indianerna. (1961)

TV 4

0.10

Without limits

Välgjord biografi om Steve Prefontaine, omstridd långdistanslöpare i 1970-talets USA.

Filmen skildrar hans ungdomsår i Oregon, hans förälskelse i en kvinna ( Monica Potter) och diverse andra trassliga kärleksaffärer och hans oväntade misslyckande på 5 000 meter vid olympiaden i München 1972.

Efter det blev han bitter. Medan andra länder satsade på sina friidrottare tyckte han att USA struntade i sina stjärnor. 1975 dog han i en bilolycka, bara 24 år.

Märkligt nog kom det inom loppet av ett år två liknande filmer om honom. Den här har Billy Crudup i huvudrollen och Donald Sutherland som hans tränare. Deras relation står i centrum i historien.

Den andra filmen - "Prefontaine" (1997) - hade Jared Leto i titelrollen.

Båda är välgjorda, det är en smaksak vilken man föredrar. Publiken ignorerade båda. (1997)

SVT 1

21.30

Livvakterna

Fristående fortsättning till "Noll tolerans". Om en bevakningsfirma som är ett slags stat i staten. Lite väl otrolig intrig, men hela tiden spännande och välspelat, med Jacob Eklund, Marie Richardson, Samuel Fröler, Lia Boysen, Alexandra Rapaport och Krister Henriksson. (2001)

TV 1000 Cinema

21.00

The Frighteners

Originell, men utdragen blandning av skräck- och spökfilm och svart komedi med Michael J Fox.

Regisserad av Peter Jackson, då mest känd för "Svarta änglar" som blev Kate Winslets genombrott.

Sedan dess har han förstås gjort "Sagan om ringen", en av alla tiders största filmsuccéer. Uppföljaren har premiär den 18 december. (1996)

ZTV

22.05

Waking the dead

Gripande, spännande drama om kärlek bortom alla gränser. Utspelas under tidigt 1970- och tidigt 1980-tal. Billy Crudup spelar en politiker på väg upp i karriären som inte kan glömma kvinnan ( Jennifer Connelly) i sitt liv som trodde på mer utomparlamentariska metoder. Hon dog i kampen - eller"? (2000) Canal+

21.35