"Jag har aldrig varit så nervös i mitt liv"

Arne Weise uppträdde på scen - för första gången

1 av 2 | Foto: ANDRÉ DE LOISTED
"ETT ÄVENTYR" Arne Weise sjöng och spelade piano på en krog i Malmö. Och han planerar att göra mer. - Det här är ett äventyr för mig. Jag fortsätter med musiken så länge de vill ha mig, säger Arne Weise.
TV

Jultomten ska bli sångstjärna.

Arne Weise släpper på måndag sin första skiva och i går gjorde han scendebut i Malmö.

- Jag har aldrig varit så nervös i mitt liv och jag gör mig inte till!

Han är tradition och trygghet efter 30 år som julvärd.

Och han är djur och natur efter sina år i "Mitt i naturen".

Men artist?

Jo, i morgon släpper Arne Weise sin första skiva, 72 år gammal. "Minnen, drömmar och lite till" innehåller personliga och privata visor på svenska - skrivna av Arne själv.

- Jag försöker inte höja mig själv till skyarna utan jag berättar vilket svin jag kan vara, säger Arne Weise.

"Gillade mig nog"

I går prövade han sitt material under en relativt oannonserad krogshow i Malmö. Ett hundratal gäster kom till restaurang Anno 1900 för att se Arne i en roll man vanligtvis inte förknippar honom med.

- Gästerna var väl där för att se hur gubbfan såg ut, men de gillade mig nog. Det var alldeles tyst i salongen och jag fick dem med mig hela vägen, säger Arne Weise direkt efter framträdandet som bestod av bara Arne och ett piano.

Skivan kom till när Arne gjorde ett reklamjobb för Warner music. Skivbolaget gillade texten och musiken som Arne knåpat ihop och när han berättade att han hade trettio låtar till hemma bad de honom skicka upp materialet.

"Det är mycket nu"

Resten är musikhistoria.

- Det här är ett äventyr för mig. Det ska bli kul att höra vad folk tycker. Jag fortsätter med musiken så länge de vill ha mig, säger Arne Weise.

Så du byter ditt jobb i rutan mot en skivkarriär?

- Mina barn har aldrig sett mig hemma på julafton och så vill jag sluta med flaggan på topp. Jag orkar bara med en sak i taget. Det är mycket nu och man är dock inte 25 längre. Men 26" säger Weise.

Arne Weise gör sin krogshow två gånger till på Anno 1900 på fredag och lördag.

Linda Hjertén