Sven Wollter firar jul som dieselråtta

Julkalendern "Dieselråttor & sjömansmöss" på Söndag i SVT

TV

Han har hållit på några år nu, men faktiskt inte gjort barn-tv förut. Förrän i förra årets julkalender "Kaspar i Nudådalen" i SVT.

I årets julkalender "Dieselråttor & sjömansmöss" är det dags igen.

- Det känns lite som ett hedersuppdrag att vara med, säger Sven Wollter, 68, som spelar den gamla dieselråttan Mäster Estragon.

Foto: KAMERAREPORTAGE
Namn: Sven Wollter. Ålder: 68 år (född 11 januari 1934). Yrke: Skådespelare. Familj: Särbo, barn, barnbarn. Bor: Kungsholmen i Stockholm. Inkomst: 499 600 taxerat 2001. Aktuell: I SVT som 200 år gamla (minst) dieselråttan Mäster Estragon i julkalendern "Dieselråttor & sjömansmöss". På Stockholms stadsteater som doktor Rank i Ibsens "Ett dockhem".

Sven, i förra årets "Kaspar i Nudådalen" fick du äntligen göra din premiär i en julkalender. I år är du alltså med igen. Du gillar det här?

- Ja, vad gäller Kaspar" Jag träffade regissörerna Maria Weisby och Åsa Kalmér på SVT och frågade: Varför får jag aldrig vara med? Skrämmer jag barn? (skratt)"

- Jag tror att alla skådespelare gärna är med i julkalendern, därför att den tillhör den här go"a svenska traditionen och det känns lite som ett hedersuppdrag.

- Så när dom ringde om den här historien och jag läste den tyckte jag helt enkelt att det var en jätterolig historia, en fabel" Vi spelar råttor, men vi är ju människor.

Din figur, Mäster Estragon, är en råbarkad gammal ruskpäls som regerar i maskinrummet och faktiskt ser lite småläskig ut med de där tänderna och de stora mörka kontaktlinserna. Skrämmer du inte barnen nu ändå?

- Lite skrämmande tror jag han kan bli. Det visar sig ganska snart att han har ett väldigt gott hjärta, men jag hoppas att han också ska vara lite kittlande. För jag tror att ungar tycker det är lite roligt att" på ett snällt sätt" bli lite skrämda.

- I alla goda sagor finns det ju nånting som också är lite mörkt. Och det tycker jag bara är skojigt. Sen tror jag att i slutändan kommer barnen att älska alla dom här figurerna.

Dom här dieselråttorna" vad är det för figurer egentligen?

- Alltså, detta är ju en fabel i den meningen att djuren representerar olika saker. Dom är människor med djurutseende, för sagans skull.

- Historien handlar om mod, kärlek, drömmar och allt möjligt, lite skurkstreck och sånt. Så råttorna är människor med vanliga människors styrkor och svagheter.

"Det blir inte så många tomtar i år", sa Carina Dahl, som skrivit "Dieselråttor & sjömansmöss". Ska det inte vara tomtar i en julkalender?

- (skratt)" Ja, några tomtar blir det väl, men inte så många. Lucia blir det, på vårt speciella sätt, men det ska jag inte avslöja hur det går till.

- Jag tycker mycket om tomtar, men det var väl tillräckligt mycket tomtar förra året. Man får variera sig lite grann. Vi tycker att det här var ett roligt alternativ på julkalender, sen får andra tala om om dom saknar tomtarna. Vi får ha tomtarna hemma.

Tänkte just fråga det" Vilket förhållande har du annars själv till det här med jul och tomtar och så?

- Traditionellt. Jag har hela mitt liv och med mina barn alltid firat traditionell jul" och klätt ut mig till tomte jag vet inte hur många gånger" med julgran, julklappar, julmat och alltsammans. Så är det med mig.

Och det blir likadant i år?

- Ja" nu är ju mina barn stora, det är bara en mindre kvar som ännu inte är vuxen, men vi syr alltid ihop det på nåt sätt. Dom har egna familjer och så, men hitintills har vi faktiskt alltid firat jul tillsammans på något sätt.

- Men det är ofta så att när barnen skaffar sig egna partner, så är dom hos den enes föräldrar ena julen och nästa hos oss. Så är det i moderna familjer och så är det hos oss också.

- Förra året firade vi jul tillsammans allihop, vi behövde göra det då. I år tror jag att barnen kanske är mer med sina familjer. Men då brukar vi å andra sidan samlas på nyår.

Vad önskar du dig i julklapp?

- (skratt)" Nej, jag har inga såna önskningar. Jag säger till mina barn att det är klart att det är kul att få nån julklapp och att jag tycker om böcker och grammofonskivor. Och behöver jag ett par handskar så säger jag det. Men i år behöver jag inte det.

- Det är roligt att få en bok, därför att dom väljer nånting som dom tycker att jag borde läsa. Annars brukar jag ge mina egna barn nån grej som dom behöver i hushållet, lite nyttiga grejer, barnbarnen kan behöva vinterkläder. Det är morfars grej.

Och nästa år ser vi Sven Wollter i julkalendern igen?

- Det är väl inte så troligt. Det är andra som måste få det här uppdraget och jag har hela min vår inbokad och har inte hört nånting, så det blir nåt annat.

Vad ska du göra i vår?

- Jag spelar på Stockholms stadsteater, en uppsättning som min son Karl Seldahl ska göra, en pjäs med mig i en stor roll och som vi ska göra i egenproduktion. Pjäsen heter "Antigone", premiär i slutet av januari. Så jag kommer att spela dubbelt så att säga ända in i april. Sen behöver jag ta det lite lugnt.

Full fart hela tiden?

- Det är så jäkla roligt, förstår du. Det är så roligt att ungdomarna vill jobba med mig. Det känns inte betungande, utan som en glädje och ett privilegium att få hålla på.

Julkalendern "Dieselråttor & sjömansmöss"

Söndag i SVT1 9.15, 18.15

Fler julkalendrar...

Bengt Hörnemark