Filmtips 28 november

TV
Jim Carrey tittar in"

Cable guy

Svart komedi som är lite mer obehaglig än rolig.

Matthew Broderick spelar Steven, en ung man som vill ha kabel-tv sedan flickvännen ( Leslie Mann) dragit. Hon vill tänka över förhållandet.

Men installatören ( Jim Carrey) som ringer på dörren är lite knäpp. Han återkommer ständigt, vill bli vän med Steven och till sist blir han inte bara påträngande utan farlig.

Redan från början finns det något deprimerande desperat över Carreys rollfigur.

Han är mer tragisk än rolig och filmens försök att vara både spännande och komisk slutar med att den blir varken eller.

Dessutom är Jim Carrey ett litet "problem" här. Han spelar sitt (oftast) vanliga uppskruvade jag och det blir bara för mycket, även om hans roll- figur verkar ha ett gränslöst kontaktbehov.

Den svarta komedin förvandlas till slut till en vemodig och lite obehaglig historia om en psykopat som försöker ta över en annan människas liv.

Kultfakta: I den scen där Jim Carrey dribblar med en basketboll visade det sig att han var så totalt utan bollkänsla att han fick låtsas dribbla med en boll - som sedan fick läggas till i form av en dataanimerad specialeffekt!

(The Cable guy, 1996)

ZTV 20.00

Elling

Underhållande och mycket hjärtevärmande norsk komedi. Handlar om två män som försöker klara sig på egen hand utanför mentalsjukhuset. Stora känslor kring små steg i Oslo. Per Christian Ellefsen och Sven Nordin hade först spelat rollerna i en teaterversion. Stor publiksuccé i Norge och filmen var Oscars-nominerad som bästa utländska film.

(2001)

Canal+ Gul 1.50

What's cooking?

Den aktuella amerikanska Thanksgiving-helgen skildras i den här komedin om hur fyra familjer med olika etniskt ursprung (svart, judisk, latinamerikansk, vietnamesisk) firar högtiden och hur deras vägar korsar varandra. Bra skådespelare: Alfre Woodard, Dennis Haysbert, Mercedes Ruehl, Kyra Sedgwick och Joan Chen. Regi av Gurinder Chadha, kvinnan bakom succéfilmen "Skruva den som Beckham".

(2000)

Canal+ 21.35

Happy, Texas

Underhållande komedi om livet i en amerikansk småstad. Två småbrottslingars ( Steve Zahn, Jeremy Northam) ankomst förändrar snabbt människornas liv. Bra skådisar: Ally Walker, Illeana Douglas och William H Macy.

(1999)

TV 1000 Cinema 17.00

Den vilda jakten på lyckan

Rolig, mycket svart komedi om ett äktenskap ( Michael Douglas, Kathleen Turner) som brakar samman. Regi av Danny De Vito som även spelar advokat som försöker få paret att besinna sina känslor.

(The War of the Roses, 1989)

Canal+ Gul 22.25

Åtta på plan

Amerikanskt drama med verklighetsbakgrund om en mutskandal i basebollvärlden 1918.

Åtta spelare i det berömda laget Chicago White Sox blev då erbjudna totalt 80 000 dollar av svartabörsspelare för att förlora en match.

Gjord av John Sayles (Lone star, Passion fish, Sunshine state och Baby, it"s you), med John Cusack, Charlie Sheen, Gordon Clapp (tv-serien På spaning i New York) och David Strathairn (Dolores Claiborne) i huvudrollerna.

Regissören själv gör en färgstark biroll som en känd sportjournalist.

Man har förmodligen större utbyte av filmen om man har lite kunskaper om baseboll.

(Eight men out, 1988)

Kanal 5 1.10

Gatans kung

Paul Newmans andra film. Han var då 21 år och är utmärkt som boxaren Rocky Graziano i en trovärdig skildring av Grazianos liv från New Yorks bakgator till de stora boxningsarenorna. Regisserad av Robert Wise.

(Somebody up there likes me, 1956)

TCM 20.00

Malena

Intressant kvinnoporträtt av Giuseppe Tornatore. Malèna ( Monica Bellucci) bor på 1940-talets Sicilien och hennes problem är att hon är alldeles för vacker. När maken rapporteras död i kriget hamnar hon i en ond karusell av uppvaktande män.

(2000)

TV 1000 Cinema 21.00