Filmtips 29 november

TV
Foto: TRIBECA PRODUCTIONS
Philip Seymour Hoffman, dragqueen, och Robert De Niro, homofob.

Flawless

Annorlunda drama om två människor i New York.

Walt Koontz ( Robert De Niro) är en grinig säkerhetsvakt. I kvarteret där han bor är han fortfarande hjälte efter ett gisslandrama. Han är mycket macho och avskyr att de flesta av hans grannar är homosexuella.

Rusty ( Philip Seymour Hoffman) är en glamorös musikalisk dragqueen, som tycker att Walt är patetisk med sina homofobiska åsikter.

Efter en olycka drabbas Walt av en stroke. Han får svårt att både prata och att gå och blir mest sittande i sin lägenhet med sin bitterhet.

Lite motvilligt går han med på att börja med sångträning hos Rusty. Sånglektioner är det enda som fungerar som rehabilitering, något som kanske kan få honom att börja prata ordentligt igen.

Snart uppstår en märklig vänskap mellan de båda"

En gripande historia, även om det inte är alldeles självklart att man inledningsvis fattar sympati för någon av dessa båda skruvade personer.

Främst fungerar den förstås för att två av USA:s bästa skådespelare står framför kameran.

(1999)

SVT 1 21.00

Plutonen

Oliver Stones fyrfaldiga Oscarsvinnare, bland annat för bästa film. Den bygger till stor del på hans egna erfarenheter som soldat i Vietnamkriget, hans alter ego Chris spelas av Charlie Sheen. Två andra huvudpersoner är sergeanterna Barnes ( Tom Berenger) och Elias ( Willem Dafoe), den förstnämnde rå och sadistisk, den andre mer ifrågasättande, tveksam till kriget. Chockerande, skakande realistisk skildring av krigets vansinne.

(Platoon, 1986)

Kanal 5 23.50

Tillbaka till framtiden

Underhållande komedi med Michael J Fox som en tonåring som reser från 1980-talet till 1950-talet. En knäpp vetenskapsman ( Christopher Lloyd) hjälper honom genom att förvandla en DeLorean-bil till en tidsmaskin. Väl på plats i 1950-talet måste tonåringen försöka para ihop sina omaka föräldrar; annars kommer han ju inte själv att finnas i framtiden" En både smart och rolig historia, där det är upplagt för massor av missförstånd och kulturkrockar.

(Back to the future, 1985)

TV 3 20.00

Gossip

Colin Nutleys film om ett händelserikt dygn bakom kulisserna i film- och teaterbranschen. Nio kvinnor konkurrerar om samma roll. Männen i deras liv är också i branschen. Svart historia som stundtals är mycket rolig, för här frodas cynismen, svartsjukan och avundsjukan. Med en sällan skådad stjärnparad framför kameran, där Brasse Brännströms regissör, förälskad i sitt ex ( Marie Richardson), höggravid med någon annan, griper tag mest. (2000)

Canal+ 17.45

Lost and delirious

Kärleksdrama om två lesbiska skolflickor ( Piper Perabo, Jessica Paré). Historien utspelas på en vackert belägen privatskola. En film som är vacker, stämningsfull, originell och gripande.

(2001)

Canal+ 23.10

Nördarna kommer!

Smårolig ungdomskomedi, lite i stil med tv-serien "Nollor och nördar". En av filmens töntar som tar strid med pluggets idrottshjältar och cheerleaders, spelas av Anthony Edwards, nu superstjärna i tv-branschen via "Cityakuten".

(Revenge of the nerds, 1984)

TV 4 23.25

Vikarien

Kinesiskt drama av Zhang Yimou som rör sig mellan landsbygd och storstad. I centrum står en ung lärarvikarie. Gripande med både humor och vemod.

(Yi ge dou bu neng shao, 1999)

TV 1000 14.00

Den perfekta stormen

Drama om besättningen på ett fiskefartyg som hamnar i oväder. Historien har verklighetsbakgrund. Bra skådisar: George Clooney, Mark Wahlberg, John C Reilly och Diane Lane.

(The Perfect storm, 2000)

Canal+ Gul 21.00