Filmtips 30 november

TV
Foto: ESTERNO MEDITERRANEO FILM
Philippe Noiret som författaren Pablo Neruda och hans vän postiljonen, Massimo Troisi.

Il Postino

Drama som man nog måste ha ett hjärta av sten för att inte bli berörd av.

Inte minst om man känner till bakgrunden. Skådespelaren Massimo Troisi startade och genomförde hela filmprojektet trots att han var svårt hjärtsjuk och avled, bara 41 år gammal, dagen efter det att inspelningarna slutade.

Historien har verklighetsbakgrund, även om tid och platser har ändrats lite grann. Filmen skildrar hur den chilenske poeten och Nobelpristagaren Pablo Neruda ( Philippe Noiret) under några år på 1950-talet bor på en liten ö utanför Neapel. Där uppstår en märklig vänskap med en fiskarson (Troisi) som per cykel varje dag levererar all post till poeten.

Trots att fiskarsonen inte alls är intresserad av poesi kan han inte låta bli att förvånas och imponeras av Nerudas dragningskraft på kvinnor.

Så han ber om råd och "lånar" av Nerudas poesi för att förföra den vackra Beatrice ( Maria Grazia Cucinotta), servitris på byns enda krog.

Postiljonen Marios kärlekshistoria och hans vänskap med poeten är så varmt, ömsint och roligt skildrad att det nästan är omöjligt att inte bli berörd.

På bio hade filmen den svenska undertiteln "Pos-tiljonen".

(1994)

TV 4 21.30

The Talented mr Ripley

Mycket välgjord filmversion av Patricia Highsmiths deckare om Tom Ripley ( Matt Damon), bedragare, mördare och expert på att lura och imitera folk. Filmen utspelas bland rika människor i Italien, är sanslöst vacker och välspelad, har oväntade turer i intrigen och en suverän ensemble med Gwyneth Paltrow, Jude Law, Cate Blanchett, Philip Seymour Hoffman och Jack Davenport. (1999)Kanal 5 21.00

Gripande kärlekshistoria som bygger på Graham Greenes (1904-1991) roman. Bra skådespelare: Julianne Moore och Ralph Fiennes är de före detta älskande i London 1946.

(The End of the affair, 1999)

TV 1000 18.00

Grey owl

Agent 007, Pierce Brosnan, i en helt annorlunda roll. I historien som har verklighetsbakgrund spelar han en miljövårdare och nord-amerikansk indian vars verkliga identitet avslöjades av en journalist på 1930-talet. Ett mycket spännande människoöde, i en lite stelt berättad film.

Hur tappert Pierce Brosnan än kämpar med andra rollfigurer är det som att det bara är som James Bond han är riktigt bra.

(1999)

Canal+ 22.00

Min tjej

Pappan ( Dan Aykroyd) är begravningsentreprenör, mamman död. Elvaårig flicka ( Anna Chlumsky) har stora frågor att brottas med och en killkompis ( Macaulay Culkin) som tröst. Bitterljuvt om starka känslor kring vänskap, kärlek och sorg.

(My girl, 1991)

TV 3 19.00

Place Vendôme

Fransk film som är en blandning av drama och thriller.

Catherine Deneuve spelar en alkoholiserad kvinna som tar tag i sitt liv samtidigt som skumma juvelaffärer äger rum i hennes bekantskapskrets. Detta gör att minnen av svek och kärlek väcks till liv"

Många bra skådespelare, men som helhet är filmen, som Deneuve tyvärr är i många roller - vacker och sval, men inte så engagerande. (1998)SVT 2 21.15

"Thelma & Louise" light, ungefär, men ändå ett ganska underhållande drama om två kvinnor ( Christine Lahti, Meg Tilly) som försöker finna lyckan i en småstadshåla i Alaska.

(Leaving normal, 1992)

TV 3 4.30

Moder Teresa

Geraldine Chaplin som moder Teresa, vinnare av Nobels fredspris. Hennes liv och kamp för de fattiga i Calcuttas slumkvarter, skildras tyvärr väldigt klichéfyllt. (Mother Teresa: In the company of God"s poor, 1997)

TV 3 13.45

Double take

Förutsägbar och halvtrist amerikansk B-thriller med Craig Sheffer (Där floden flyter fram) som en författare som försöker avslöja en mördare. Även med Brigitte Bako och Costas Mandylor. (1997)

Kanal 5 2.15

Quills

Geoffrey Rush spelar Markis de Sade, inspärrad på mentalsjukhus för sina erotiska texter. Kate Winslet spelar en tvätterska som hjälper honom att smuggla ut texterna. Bra skådisar som Michael Caine och Joaquin Phoenix i originell historia som tappar fart.

(2000)

Canal+ 20.00